Snille och smak på börsen

Svenska Akademin ser ut att leva ett betydligt bättre liv på börsen än i den dagliga verksamheten. Affärsvärlden har synat den relativt aktiva och koncentrerade aktieportföljen.
Snille och smak på börsen - sandvik-affarsvarlden-700_binary_6865829.png

Svenska Akademien skakar i sina grundvalar och kriserna avlöser varandra med flera ledamöter som lämnar. Från Svenska Akademiens lokaler – i Börshuset i Gamla Stan i Stockholm – strömmar kontanta medel ut till kulturvärlden i form av ett stort antal priser och stipendier. Finansieringen sker främst från avkastningen i aktieportföljen, en relativt koncentrerad sådan dessutom.

De totalt 26 innehaven är samtliga från Large Cap-listan där Sandvik, Nordea och Atlas Copco utgör de tre största innehaven med en total portföljvikt på 26 procent.

I dag är aktieportföljen på Stockholmsbörsen värd 743 miljoner kronor, enligt ägardatabasen Holdings. Värdeökningen sedan årsskiftet är 2,9 procent jämfört med 0,2 procent med Stockholmsbörsens OMXSGI. Portföljen har stor exponering mot banksektorn där de fyra storbankerna utgör 27 procent av portföljen, efter försäljningar i SEB och Nordea nyligen.

Störst sektor är industri som utgör 41 procent. Innehavet i Sandvik har mer än fördubblats under mars månad och utgör nu det enskilt största innehavet.

I nuläget utgör klädjätten H&M endast 0,35 procent av portföljen och Akademien har därmed undvikit en stor del av det senaste årets kursnedgång. Portföljen förvaltas dock relativt aktivt med olika omviktningar. Under tredje kvartalet 2016 köptes 201 934 stycken H&M-aktier, men hela innehavet såldes redan före årsskiftet 2016/2017. Nya H&M-aktier köptes återigen under första kvartalet 2017, men knappt 80 procent avyttrades före sommaren 2017.

Akademien-portföljen avyttrade alla Ericsson-aktier före halvårsskiftet 2017. Största sänket i portföljen är investmentbolaget Ratos som i dag har halkat ner till tionde plats i portföljen. Vid årsskiftet 2013/2014 utgjorde Ratos det största innehavet tillsammans med H&M. Fram till i dag har 15 procent av Ratos-aktierna sålts och värdet av aktierna uppgår till 36 miljoner kronor.

 

 

Källa: Holdings

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

!function(e,t,n,s){var i=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(t)[0],d=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^/{2}/.test(s)&&(s=d+s),window[i]&&window[i].initialized)window[i].process&&window[i].process();else if(!e.getElementById(n)){var a=e.createElement(t);a.async=1,a.id=n,a.src=s,o.parentNode.insertBefore(a,o)}}(document,”script”,”infogram-async”,”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets