Tre aktier på bevakningslistan

PORTFÖLJUPPDATERING Avkastningsportföljen faller klart mindre än börsen tack vare sin defensiva positionering. Här är tre aktier på portföljens bevakningslista.

Man blir inte rik på relativavkastning, brukar det heta. Men Avkastningsportföljen får ändå vara nöjd med att den klarar sig ganska bra i den nuvarande börsrekylen, som förefaller vara en kombination av ränte- och handelskrigsoro efter att amerikanska långräntor rusat och president Donald Trump aviserat tullar på stål och aluminium.

På fredagen utvecklades alla innehav utom Byggmax bättre än börsen. Defensiva Telia, Swedish Match och Arise steg till och med. Och flera av de andra innehaven är redan så ratade och nedtryckta att de inte är de första aktierna investerarna känner behov av att kasta ur sin portföljer. Nedan läget i portföljen strax innan stängning på fredagen:

avkastport_2mars.PNG

På bara två börsdagar i mars har Avkastningsportföljen tagit 2,2 procentenheter mot index. Avståndet är nu uppe i cirka 6 procentenheter sedan start. Nedan utvecklingen månadsvis sedan start per kl 17 på fredagen.

 

Mer optimistiskt lagda kan se den här svackan som ett läge att köpa de hetaste tillväxtbolagen till p/e 35 istället för 40. Mer skeptiskt lagda, som undertecknad, håller istället koll på om några intressanta, gärna ocykliska, contrarian-case pressas ner överdrivet mycket. Givet att konjunkturen ser ut att gå in på sista varvet ligger fokus på att hitta aktier som inte bara kan övervintra utan även avkasta positivt i ett läge med sämre konjunktur.

På Avkastningsportföljens bevakningslista finns bland annat följande trio:

Bong – Amorterar sig ur skuldknipan?

Aktien fick nyligen en vänta-rekommendation i tidningen, men det optimistiska caset bör bevakas. Om fortsatt goda kassaflöden möjliggör amortering på nettoskulden och kuvertbolaget senare i år lyckas sänka räntebördan i en omfinansiering kan Bong komma ut på andra sidan som en lågvärderad kassaflödesmaskin med kontroll över sitt eget öde. Kanske ska man boka biljett till FEPE:s Tallinn-konferens i höst?

H&M – För billig att avstå?

Det pågår ett slag mellan svenska privatsparare som ackumulerar aktien och utländska hedgefonder som blankar. Hittills har de senare dragit det längsta strået, men frågan är om inte tidpunkten att stiga på närmar sig. Vi har skrivit en hel del om H&M inom ramen för Analys+ de senaste veckorna och frågan är vilken portfölj som snappar upp aktien först.

* Överraskar H&M andra halvåret?
* Vad är H&M:s e-handel värd?
* Peak-pessimism i H&M?
* Uppsidan i aktien – om H&M levererar

Moberg Pharma – Billig/gratis FAS-III-option?

Moberg Pharma verkar i en bransch jag normalt inte följer, men det är ett intressant case där det finns en underliggande, lönsam verksamhet och en FAS-III-option i MOB-015 mot nagelsvamp. Lyckas bolaget finansiera studierna utan nytt externt kapital (något ledningen upprepade i bokslutet) och når framgång i dessa borde uppsidan var riktigt god. Ledningen ser en marknadspotential på 250–500 miljoner dollar för MOB-015.

Och skulle studierna fallera så finns ändå kärnverksamheten kvar. På så sätt är Moberg Pharma ingen ”one trick pony” som många andra forskningsbolag, där en dålig FAS-III-studie kan radera ut nästan hela börsvärdet. Notera också att finansmannen Staffan Persson enligt ägartjänsten Holdings köpt aktier varje kvartal sedan Q4 2016. Han sitter nu på 10,5 procent av aktierna. En corner har även Armistice Capital, en prisbelönt amerikansk hedgefond, köpt på sig.

Och så lite kuriosa: Moberg Pharmas grundare och vd Peter Wolpert har tidigare dragit paralleller mellan uppköpta läkemedelsbolaget Meda och Moberg Pharma i Affärsvärlden. Anders Lönner som gjorde Meda till en framgångssaga satt senare i styrelsen i det skandalomsusade amerikanska läkemedelsbolaget Valeant. Och en av Valeants största produkter så sent som häromåret var… ett preparat mot nagelsvamp, alltså en konkurrent till Moberg Pharmas MOB-015. Valeants preparat Jublia verkar dock har fått en hel del kritik, inte minst för prissättningen. Nedan från Vanity Fair:

”Investors celebrated a drug called Jublia, which Valeant had developed itself—to treat toenail fungus. By the summer of 2015 it had become Valeant’s second-best-selling drug. Skeptics point to a video of an infuriated doctor arguing that Jublia works no better than Vicks VapoRub, yet Valeant was able to charge a stunning list price of nearly $4,900 per toe for a full 48-week course of treatment with Jublia.”

Det höga priset fick även amerikanska apoteket CVS att dra öronen åt sig och rekommendera billigare produkter till sina kunder.

Bilden nedan från Moberg Pharmas senaste presentation illustrerar hur Jublia och Kerydin ganska snabbt toppade ur.

moberg_2.PNG

Källa: Moberg Pharma.

Vidare har Moberg Pharma fått kritik från Paretos analytiker för att bolaget aktiverar forskningskostnader.

Vd och forskningschefen passade samtidigt på att sälja aktier nära aktiens topp kring 75 kronor för drygt ett år sedan.

Så det finns onekligen en del frågetecken i Moberg Pharma, men också lockande, potentiella utropstecken.

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.