117-årig silverepok går i graven – svenskt bolag kan få göra uppföljare

Den 14 augusti upphör Londons silver fix att existera. Den 117 år gamla prissättningen av ädelmetallen byts därefter ut mot en ny. Vilken bestäms inom kort och ett svenskt bolag är högst inblandat i upphandlingen.

I slutet av 1800-talet, i ett moln av cigarrök, kom några av Londons finansmän överens om att träffas en gång per dag för att sätta ett pris på silvret – enligt legenden.

Prissättningen har levt kvar, men i dag sätts priset via en telefonkonferens mellan de tre bankerna Deutsche Bank, HSBC och Bank of Nova Scotia. Den 14 augusti begravs dock den 117 år gamla prissättningen.

Epoken går i graven i kölvattnet av en våg av anklagelser om prismanipulering och kartellbildning som även gäller guldpriset.

Nu ska de 76 medlemmarna i The London Bullion Market Association (LBMA) komma överens om vem som ska få leverera en ny lösning för prissättningen på silver. Sju aktörer slåss om det ärofyllda uppdraget: ETF Securities, The London Metal Exchange, Platts, CME Group/Thomson Reuters, Bloomberg, Intercontinental Exchange och Autilla.

Den sistnämnda – marknadsplattformen Autilla – samarbetar med svenska Cinnober som utvecklar lösningar för börshandel, riskhantering och andra finansiella tjänster. Cinnober har bland annat levererat sin teknologi till börserna i Aten och Johannesburg samt till råvarubörsen i Dubai.

Även London Metal Exchange är kund till Cinnober.

Storägare i Cinnober är finansmannen Staffan Persson som även sitter med i bolagets styrelse.

Senast den sista september i år har bolaget för avsikt att noteras på handelsplatsen First North.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets