Cinnober
117-årig silverepok går i graven – svenskt bolag kan få göra uppföljare
I slutet av 1800-talet, i ett moln av cigarrök, kom några av Londons finansmän överens om att träffas en gång per dag för att sätta ett pris på silvret – enligt legenden.
Prissättningen har levt kvar, men i dag sätts priset via en telefonkonferens mellan de tre bankerna Deutsche Bank, HSBC och Bank of Nova Scotia. Den 14 augusti begravs dock den 117 år gamla prissättningen.
Epoken går i graven i kölvattnet av en våg av anklagelser om prismanipulering och kartellbildning som även gäller guldpriset.
Nu ska de 76 medlemmarna i The London Bullion Market Association (LBMA) komma överens om vem som ska få leverera en ny lösning för prissättningen på silver. Sju aktörer slåss om det ärofyllda uppdraget: ETF Securities, The London Metal Exchange, Platts, CME Group/Thomson Reuters, Bloomberg, Intercontinental Exchange och Autilla.
Den sistnämnda – marknadsplattformen Autilla – samarbetar med svenska Cinnober som utvecklar lösningar för börshandel, riskhantering och andra finansiella tjänster. Cinnober har bland annat levererat sin teknologi till börserna i Aten och Johannesburg samt till råvarubörsen i Dubai.
Även London Metal Exchange är kund till Cinnober.
Storägare i Cinnober är finansmannen Staffan Persson som även sitter med i bolagets styrelse.
Senast den sista september i år har bolaget för avsikt att noteras på handelsplatsen First North.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.