19 miljarder upp i rök för Persson efter H&M-raset

H&M:s chockrapport och VD-avhopp på onsdagen fick omedelbara och dramatiska följder. För största ägaren, Stefan Persson med familj, innebär onsdagen en smäll på 19 miljarder kronor. Kanske den största förmögenhetsförlusten i svensk börshistoria.
19 miljarder upp i rök för Persson efter H&M-raset - Namnlös design (5)
Nästan 20 miljarder upp i rök för Persson efter H&M:s onsdagssmäll.

Sveriges rikaste person, Stefan Persson, är 19 miljarder kronor fattigare än han var igår. H&M-aktien faller och förmögenheten med den.

Genom Ramsbury Invest AB äger Persson och hans tre barn nästan 58% av fast fashion-jätten. Ett innehav de metodiskt ökat på de senaste åren.

I Affärsvärldens senaste sammanställning, gjord i partnerskap med Forbes, uppgick Stefan Perssons totala förmögenhet till 16,2 miljarder dollar. Förmögenheten består av bland annat aktier och ett imponerande fastighetsimperium – men absolut störst är posten i H&M.

Hans cirka 940 miljoner aktier är värda totalt lite drygt 158 miljarder kronor. Eller de var de i alla fall igår.

I skrivande stund är H&M-aktien ner 12% vilket kan översättas till ett värdetapp på nästan 19 miljarder kronor.

I relation till världens övriga mest förmögna människor har Stefan Persson åkt utförslöpa de senaste åren. 2012 rankade Forbes Persson som världens åttonde rikaste person. Idag återfinns han strax utanför topp 100. Som mest uppgick hans förmögenhet till 34,4 miljarder dollar.

Läs mer:

Analytiker: Överraskande VD-byte i H&M – därför rasar aktien

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.Annons från Invesco