Pareto tror att Persson köper ut H&M från börsen till 30% premie

Pareto skriver i en analys under måndagen att H&M sannolikt kommer köpas ut från börsen. Detta till en möjlig premie om cirka 30% och en tvångsinlösen kan ske tidigare än vad andra bedömningar gjort gällande.
Pareto tror att Persson köper ut H&M från börsen till 30% premie - HM, Persson, Pareto
Familjen Perssons bolag Ramsbury Invest kan komma att köpa upp H&M-aktier i en snabbare takt än beräknat, skriver Pareto i en analys av bolaget.

I september rapporterade Affärsvärlden att Danske Banks analytiker Daniel Schmidt ser det som troligt att H&M kommer att köpas ut från börsen.

Han menade att om familjen Persson håller samma takt i sina insynsköp som hittills skulle det ta sex år tills bolaget är borta från noterad miljö. Tanken om utköp fick bifall från förvaltaren Lars-Erik Lundgren, som via Aktie-Ansvars Sverigefond äger en post i H&M värd cirka 60 Mkr.

”Jag säger inte att det är 100% säkert att de kommer att köpa ut, men det vore väl bra. Den sista aktien lär ju bli dyr”, sa Lundgren då.

Lars-Erik Lundgren, förvaltare på Aktie-Ansvar, är en av de som tror att H&M kommer köpas ut från börsen på sikt. Aktie-Ansvars post i H&M är värd cirka 60 Mkr.

Pareto: Utköp kan ske redan 2027

I oktober innehade familjen Persson, via bolaget Ramsbury Invest, 63% av kapitalet och 82% av rösterna i H&M, enligt Pareto, som nu sällar sig in i kören bland de som tror på ett utköp.

I en färsk analys menar analyshuset att H&M är ett lockande investeringscase givet dess omfattande återköpsprogram och utdelningar. Samt att det finns en chans att klädjätten köps ut från börsen till en premie på cirka 30%.

Pareto räknar med att Ramsbury Invest fortsätter att återinvestera utdelningarna i H&M, till en början för redan kommunicerade 3 miljarder kronor, därefter med en 5-procentig ökning per år. Det skulle innebära att Persson klättrar över 90% under 2029 och då kan påbörja en tvångsinlösen av övriga aktieägare.

I ett mer aggressivt scenario räknar Pareto med att Ramsbury Invest nyttjar sin kassaposition samt noterade innehav, till exempel för att låna gentemot dessa, och förvärvar aktier i ett snabbare tempo. I detta scenario kan en tvångsinlösen ske redan 2027. Det vill säga redan inom fyra år.

“Vi räknar med att huvudägaren återinvesterar utdelningar i bolaget. Med redan >60% av aktierna argumenterar vi för att en obligatorisk inlösen bör ske 2027-29. Inlösen kommer möjligen att komma med en premie på ~30%”, skriver Pareto.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.