200 miljarder i riskkapitalbolagens kassor
Totalt gjorde investerarna cirka 500 investeringar under 2000 till ett värde av mellan 25 och 30 miljarder kronor. Det ska jämföras med 335 investeringar för hela 1999. Under 1999 gjordes knappt hälften av alla investeringar i IT-branschen. Hela ökningen under förra året skedde under det första halvåret. Trots en allmän nedgång på marknaden hösten 2000 genomfördes 193 affärer, vilket är något fler än under andra halvåret 1999.
Att investera är en sak, att komma ur innehaven helst med vinst är en annan och där har bolagen inte kommit lika långt. Under 2000 gjordes 139 “exits” mot 117 1999.
De flesta investeringarna, 75 procent, gjordes under förra året inom IT-sektorn. ”Till en början var det inom e-handel, men vi har sett en svängning till exempelvis mobilt internet, liksom en svängning från tjänster till produkter inom IT-området”, säger Magnus Heinstedt på Förvärv & Fusioner och pekar bland annat på att intresset för riskkapitalbolagen att investera i exempelvis konsultbolag numera är obefintligt.
Magnus Heinstedt pekar i stället på att riskkapitalbolagen i första hand numera är intresserade av bolag som är unika på något sätt.
”De vill investera i företag som har något att sälja, som är svårt att kopiera eller ta efter. Det måste finnas trösklar som gör det svårt för konkurrenter att efterlikna produkten, helst ska det finnas ett patent”, säger han.
Av de cirka 200 verksamma riskkapitalbolagen i Sverige är ett 40-tal utländska. De flesta av de utländska företagen har investerat i Sverige för första gången under det senaste året. De huvudsakliga investerarna är fonder, kapitalförvaltningsbolag, försäkringsbolag och liknande.
De flesta investeringar i IT-branschen är inte kapitalintensiva, utan ligger i snitt på några tiotals miljoner i företagens första finansieringsrunda. Den största affären under året var dock inte i IT-branschen, utan Industri kapitals investering i Alfa-Laval International för cirka 15 miljarder kronor.
”Trenden går mot att riskkapitalbolagen går mot att investera i allt mindre bolag och till och med startup-verksamheter. När riskkapitalmarknaden började utvecklas under 1990-talet så satsade man på större företag, men det finns ett begränsat antal sådana att investera i. Av den anledningen väljer de att gå in med kapital i mindre företag”, säger Magnus Heinstedt.
Marknaden håller på att struktureras om. Under det senaste halvåret har antalet konkurser ökat i riskkapitalbolagens investeringar, och fler är att vänta. Magnus Heinstedt utesluter inte heller att det kommer att inträffa konkurser inom riskkapitalbolagen. Han pekar också på att flera riskkapitalbolag också vill få nya ägare. Av den anledningen utgår Magnus Heinstedt från att riskkapitalmarknaden kommer att ritas om i år.
En ny trend är också att många industriföretag startar ventureverksamheter som syftar till att fånga tillväxtföretag i olika faser. Exempel på sådana bolag är Investor Growth Capital, Bonnier Venture, European Media Group och Ericsson Business Innovation.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.