30 centimeter påverkar inte priset

Stockholmsparet köpte en bostadsrätt i Vasastan. Men det visade sig att takhöjden var 30 centimeter lägre än vad parterna avtalat om. Hovrätten som fick frågan på sitt bord anser inte att det finns någon rimlig grund att ändra det överenskomna priset.

Då paret köpte lägenheten i Vasastan trodde de att takhöjden var 3,40 meter. Det visade sig senare att den faktiska takhöjden var 3,10 meter, 30 centimeter lägre än det som avtalats vid köpet.

Men varken tingsrätten eller hovrätten vill ersätta felet med ett prisavdrag. Någon vedertagen metod för att beräkna prisavdrag avseende takhöjden finns inte.

Vittnena från säljarnas sida åberopade att huruvida takhöjden är 3,10 meter eller 3,40 meter saknar mervärde då både höjderna anses vara ”en stor takhöjd”.

Köparna åberopade en utredning utförd av en viss fastighetsvärderare. Den anses dock av rätten innehålla allt för många osäkerhetsmoment för att kunna ligga till grund för en bedömning av en eventuell prisdifferens.

Någon ”förutsättning för att efter skönmässiga grunder bestämma ett prisavdrag relaterat till avvikelsen i takhöjden föreligger enligt hovrättens uppfattning därmed inte”, skriver hovrätten i domskälen.

Hovrättens domskäl

”En förutsättning för att en domstol med tillämpning av 35 kap. 5§ rättegångsbalken skall göra en skönmässig bedömning rörande storleken av inträffad skada är att det föreligger åtminstone någon form av sannolikhetsövervikt för att skadan uppgår till det fastställda beloppet.

Ett motsvarande betraktelsesätt vid en skönmässig bedömning på storleken på ett prisavdrag enligt 38 § köplagen medför att köparen, utöver felet i sig, måste göra sannolikt att det föreligger någon omständighet som utgör en rimlig utgångspunkt för en skönmässig bedömning.

Den utredning köparna har presenterat i målet har inte visat på förekomsten av någon sådan omständighet”, skriver hovrätten i domskälen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.