7,2 miljoner miljonärer

Världens rikemansklubb växte med 180 000 personer under förra året, och lyckades öka sin totala förmögenhet med sex procent trots nedgången på finansmarknaderna. Det framgår av en färsk rapport där tillståndet bland världens miljonärer studerats. Starkaste investeringstrenden är ett ökat intresse för hedgefonder, där framförallt Europa spås stark tillväxt.

IT-kollaps och nedgång på finansmarknaderna i all ära, men världens mest förmögna privatpersoner klarade sig helskinnade ur förra årets börsturbulens. Det framgår av rapporten ”World Wealth Report”, som tagits fram av Merrill Lynch och Cap Gemini Ernst & Young. Huvudpersoner i rapporten är de så kallade HNWI:s (High net worth individuals) som tillsammans utgör världens ”rikemansklubb”. I denna räknas privatpersoner med minst en miljon dollar i ”investerbara tillgångar”.

Under år 2000 ökade denna i antal med 180 000 personer och uppgår idag till 7,2 miljoner personer. Ökningen motsvarar 2,9 procent, men hade kunnat vara betydligt större om inte IT-sektorn kollapsat förra våren.

”Under första kvartalet år 2000, då vi såg en slags stairway-to-heaven i värderingen av teknikaktier, ökade antalet HNWI med 280 000 personer. När börserna vände sjönk antalet tillbaka med mer än 30 procent och i slutet av december var antalet nya dollarmiljonärer 180 000”, säger Eirik Diesen, Nordenchef för Merrill Lynchs privatkundsverksamhet.

Rikemansklubben klarade dock av raset bättre än investerare i allmänhet och lyckades under året öka sin samlade förmögenhet med sex procent till ofattbara 27 biljoner dollar, vilket motsvarar 27 000 miljarder dollar.

”Vi har noterat flera faktorer som förklarar att de klarat sig bättre”, säger Eirik Diesen.

”De gick ur sina placeringar i IT- och tekniksektorn mycket tidigare än folk i allmänhet, redan under andra kvartalet 2000, och övergav även aktier till förmån för mer stabila värdepapper under andra halvan av året.”

Men även om summorna ter sig ofattbara bär de ändå tydliga spår av lågkonjunktur. De sex procenten i tillväxt är en dramatisk minskning jämfört med att världens rikaste under förra perioden, från 1998-1999, ökade sin totala förmögenhet med 18 procent. Och den prognos Merrill Lynch ger för förmögenhetstillväxten de närmaste fem åren har reviderats ner kraftigt.

”Tidigare räknade vi med att tillväxten skulle vara 12 procent, men med tanke på de signaler som den senaste tiden givits kring världsekonomin har vi sänkt siffran till åtta procent per år de närmaste fem åren”, säger Eirik Diesen.

I rapporten finns inga indikationer på hur svenska och nordiska miljonärer klarat sig jämfört med resten av världens. Däremot noteras att de europeiska dollarmiljonärerna, där de inkluderas, står för den starkaste tillväxten. Tillsammans representerar de 32 procent av världens dollarmiljonärer, vilket är en ökning med 3 procentenheter.

”Förklaringen ligger i européerna i genomsnitt investerade mindre i amerikanska och japanska aktier, och i de fall de ändå gjorde det snabbt tog sig ur sina positioner. Därigenom lyckades de parera fallen på sina ’egna’ börser”, säger Eirik Diesen.

Rakt motsatt förhållande gäller för de asiatiska miljonärerna, som under året drabbades hårt av nedgångarna i framförallt den japanska ekonomin och fick se sina förmögenheter minska med nio procent.

I rapporten studeras även de investeringstrender som präglar världens rikaste. I år stod så kallade ”specialiserade investeringar” i fokus, bland annat olika investeringsformer relaterade till index och hedgefonder, i fokus. I dagsläget ligger endast en liten del, nio procent, av gruppens portföljer i den typen av investeringar, men Merrill Lynch spår en stark tillväxt de närmaste tre åren, särskilt i Europa.

”Hedgefonder har sitt starkaste fäste i Nordamerika men är på väg att exporteras till Europa. Utvecklingen drivs av att vi kommer att se ett ökat utbud av produkter inom området, lägre ekonomiska gränser för att kunna delta och kortare investeringsperioder. I Storbritannien, på Irland och Schweiz har vi redan sett att tillväxten tagit fart, inom en treårsperiod räknar vi med att utvecklingen sprider sig”, säger Erik Diesen.

Region Andel miljonärer (%) Förändring av förmögenhet från 1999 (%)

Nordamerika 32,7 8,6 Europa 26,8 7,5 Asien 18,2 -9 Latinamerika 12,3 6,5 Mellanöstern 4,8 18 Afrika 1,9 oförändrat

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Friendly Advice