75 miljoner i GDPR-böter för Google

Alphabet-ägda Google får böter om 75 miljoner kronor för att bolaget bryter mot GDPR. Den bakomliggande orsaken är att Google brister i sitt sätt att hantera rätten att få sökresultat borttagna.

Det uppger Datainspektionen i ett pressmeddelande.

För dryga tre år sedan blev Datainspektionen klar med granskning av hur Google hanterar rätten för enskilda att få sökresultat borttagna från Googles sökmotor för sökningar som innehåller personens namn om resultaten exempelvis är oriktiga, irrelevanta eller överflödiga.

Året därpå, 2018, inledde Datainspektionen granskning av Google efter att flera av de sökningar som skulle tagits bort ändå inte har försvunnit. Granskningen är nu klar varpå myndigheten utfärdar en sanktionsavgift mot Google, framgår det vidare av pressmeddelandet.

Google har tre veckor på sig att lämna in en eventuell överklagan.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.