9 frågor: vd Lars Wollung
Anser du att du jobbar som indrivare?
– Jag är indrivare. Det är ett viktigt jobb. Krediter skapar samhällsvärden och är en viktig del av en sund ekonomi. Men krediter kan också skapa stora problem, så jag vill vara en katalysator för en sund ekonomi.
Vad betalar ni för 1 000 eller 10 000 obetalda telefonräkningar?
– Det varierar oerhört från land till land och även beroende på hur gamla fordringarna är. Men för en teleoperatörsportfölj kan vi betala allt från ett par procent av nominellt skuldbelopp till 75 procent. Högst i Sverige, Finland och i tysktalande länder.
Säljer ni era fordringar vidare?
– Det gör vi inte. En portfölj lever hos oss under i genomsnitt 15 år.
Hur utvecklas konkurrensen bland kreditköparna?
– Inom kredithantering är konkurrensen rätt oförändrad under de senaste åren. Inom finansiella tjänster är bilden en annan. Visserligen är antalet konkurrenter färre i antal än vad de var 2007, men särskilt under de senaste två åren har priskonkurrensen varit väldigt hård. Vi ser aktörer som med väldigt låg kapitalkostnad, alltså låga räntor, bjuder aggressivt.
Ni är störst i Europa. I Norge är Lindorff stora. Vilka är de internationella aktörerna?
– Tvåa är EOS, de har huvudkontor i Tyskland, men finns i många länder. De ägs av den tyska koncernen Otto Group. Trea är Arvato, också med huvudkontor i Tyskland.
Hoist som tidigare var noterad i Stockholm?
– Jag har noterat att Hoist sedan ett eller två år har blivit klart mer aggressiva när det gäller köp av skuldportföljer.
Rörelsemarginalen har ökat stadigt de senaste fem åren till 26 procent. Var slår ni i taket? 30 procent? 32 procent?
– Det kan jag inte säga. Men att marginalen har ökat under de senaste åren beror mycket på mixförändringen där våra finansiella tjänster ökar i snabbare takt än kredithanteringen. Inom finansiella tjänster tar vi kreditrisker och därför ökar marginalen. Vi tror att mixförändringen kommer att fortsätta under de kommande fem åren, vilket kommer att ha en positiv inverkan på koncernens totala marginal.
Antalet aktieägare krymper med 25 procent från 2012 till 2013. Vad ska ni göra åt det?
– Ingenting. Vi fortsätter att leverera goda resultat och tror att nedgången beror på att vi har en ökande andel större aktieägare från USA. De har detaljerad kunskap om vår bransch och har köpt från mindre ägare när kursen har stigit från 60 kronor till 200 kronor på fem år.
Hur ser du på ditt eget ägande? Är det optimalt?
– Jag köpte nyligen 5 000 aktier till kursen 198 kronor. Det hoppas jag ska bli en bra investering på några års sikt. Med 25 000 aktier har jag därmed motsvarande två årslöner i Intrum Justitia. Så jag är med på båten.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.