Adcore rasar efter chockrapport
Adcore var den internetkonsult som in i det längsta stod emot raset i IT-sektorn, men även de tvingades till en vinstvarning så sent som i påskas. Resultatet efter finansnetto landade på en förlust på 457 Mkr, jämfört med motsvarande siffra förra året som var 26,8 Mkr. I resultatet ingår dock strukturkostnader på totalt 387 Mkr, varav 296 Mkr är reaförlust från försäljning av bolag. Det operativa resultatet, exklusive strukturkostnader, uppgick till minus 42,4 miljoner kronor. Analytikerna hade räknat med en förlust på 63 Mkr, exklusive strukturkostnaderna.
Omsättningen steg med 69 procent, varav 43 organiskt, till 430 Mkr, jämfört med 254 Mkr för motsvarande siffra förra året.
Den nedgång i marknaden som många internetkonsulter kände av redan under förra årets tredje och fjärde kvartal hade en ”begränsad inverkan” på Adcore, skriver bolaget. Men det allmänna konjunkturläge, som sedan dess försämrats väsenltigt, rår man inte på.
”Året har börjat svagare än förväntat och det första kvartalet har präglats av en ökande oro för konjunkturutvecklingen. Efter en förhållandevis kraftig avmattning i USA följt av en svagare efterfrågan i Norden finns det sedan en tid tydliga tecken på en liknande utveckling på de övriga europeiska marknaderna”, skriver VD Göran Wågström i rapporten.
Det nuvarande marknadsläget karakteriseras med att kundernas beslutsprocesser har blivit längre och att det prioriteras hårdare i investeringsbudgetarna. ”De projekt som har sitt fokus mot att effektivisera befintliga processer, prioriteras allmänt medan tveksamheten, i det korta perspektivet, mot nya satsningar har ökat. En viss prispress märks också i marknaden inom vissa segment”, skriver Adcore.
Redan i vinstvarningen meddelades att det som framförallt tynger utvecklingen är bolagets verksamheter utanför Sverige. I rapporten kungör Adcore att man nu lämnar marknaderna i Frankrike och Finland som ett led i en trimning av kostnadsnivån. I Frankrike övertas de cirka 75 anställda, som kommer från förvärvet av Groupe G och franska delen av Cell Strategy, av MBO inom ramen för ett utvecklingsbolag. I Finland, där man har 95 anställda, övertas verksamheten av ledningen för tidigare förvärvade Netmill.
”Åtgärderna skall frigöra ledningsresurser som med full kraft kan ägna sig åt de marknader där koncernens kvarvarande enheter finns. Dessa marknader är Sverige, Danmark, Norge, Holland, Belgien, Schweiz, Tyskland och Storbritannien.”
Inför framtiden, skriver Adcore, är man fortfarande ”övertygad om den långsiktiga potentialen i efterfrågan”, och resultatet för andra kvartalet kommer att bli positivt.
Med hänvisning till det rådande marknadsläget kommer dock koncernens tidigare kommunicerade tillväxtmål för 2001, 50 procent organisk tillväxt, inte att nås. I rapporten varnas också för att rörelsemarginalen för helåret, rensad för strukturkostnader och före goodwillavskrivningar, kommer att bli ”väsentligt lägre” än föregående år.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.