ÅF-förvärv indraget i bluffhärva – riskerar böter på 5,5 miljarder kronor

Teknikkonsulten ÅF riskerar ett skadestånd på 5,5 miljarder kronor då förvärvade Pöyry kopplas till en påstådd bluff i Sinoforest, skriver Dagens Industri.

Sinoforest är ett skogsbolag som anklagas ha blåst upp intäkter och tillgångar. Pöyry utförde värderingen av skogstillgångarna. 

Sinoforest-bluffen är nu en pågående rättstvist i Singapore. Pöyry är inte direkt inblandade men kan få skadeståndet utfärdat för att man genom avtalsbrott och vårdslöshet fördröjt upptäckten av bluffen.

En slutförhandling planeras att äga rum i Singapore mellan den 7 augusti och 3 oktober.

ÅF Pöyry har i en kommentar till Di sagt att ÅF var införstådda med rättsprocesserna när man köpte Pöyry.

ÅF Pöyry avslöjade skadeståndshotet mot Pöyry i samband med ett prospekt inför nyemissionen i mars. Sedan dess har blankningarna ökat rejält och uppgår till 2,8 miljoner aktier värda 481 miljoner kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.