Affärsvärlden nummer 12, 2018

Håller analysen nära kroppen ● Så lurades finanseliten ● Amazon bakom börsuppgång

CHEFRED: Bilföretag i Mittens rike

FÖRST & FRÄMST: Håller analysen nära kroppenAnalyshusen slutar offentliggöra sina prognoser. Det är inte bara dåligt.

POLITIK: La dolce vita

MAKRO: Dags att höja räntan

REPORTAGE: Lis imperiumGeelys ägare Li Shufu vill bygga ett fordonsimperium. Men expansionen sker samtidigt som Kinas myndig­heter slår ner mot storföretag som gör förvärv i utlandet.

FOKUS: Ett oanständigt förslagEn 54-årig man har dömts för att ha lurat förmögna finansmän på mångmiljonbelopp. Sven Hagströmer är en av dem som blivit av med stora summor.

INTERVJU: ”Har aldrig varit rädd för dålig stämning”Efter en lång karriär i den svenska finansvärlden har Mikael Nachemson gått från att vara intraprenör till fintech-entreprenör.

NORDISKA VÄRDEPORTFÖLJEN: Många bäckar småNordiska Värdeportföljen tuggar på högre. Utöver medvind i största innehavet Eolus lågt värderade projekt är flera småpositioner värda en kommentar.

AKTIER:

Riskfyllda busskupongerNobinas kollektivtrafik ger snart 6 procents ­offentligfinansierad utdelningskupong. Fall inte för frestelsen: bussaktien är en överprisad cocktail av risker.

Hissbolaget förtjänar ett lyftAlimak är i köpartagen. Affärsvärlden har hittat nästa storförvärv för hisstillverkaren.

Hög tid att dela ut YggdrasilSvackan i Comeon ser ut att vara passerad och värderingen i Cherry ser attraktiv ut. Det finns dessutom goda chanser att Yggdrasil delas ut till aktieägarna. 

Överprisad hemförbättrareE-handelstillväxt är det enda som imponerar i Bygghemma. Förvärvsbygget är inte värt priset. 

FÖRVALTAREN: ”En mycket bra investering”

VECKANS DATA: Amazon bakom börsuppgångAffärsvärlden har listat bolagen som bidragit mest och minst till uppgången i börsindexet S&P 500. De så kallade FAANG-bolagen med Amazon i spetsen förklarar en stor del.

UPPFÖLJNING: Rätt att vänta med laddbolaget

PLATINUM: 

Med smak av vulkanTeneriffa är inte bara charter och rödbrända turister. Med hjälp av flera hundra år gamla vinstockar pågår nu en återfödelse av vulkanön som vinregion.

VindestinationVinet i havet

Snabba faktaFörfattaren William Shakespeare är en av dem som sägs ha fallit för vinet på vulkanön i Atlanten. 

BÖRSGOLVET: ”Wiströms utser påläggskalv”

Prenumeranter kan läsa artiklarna genom att trycka på länkarna.

Du har väl inte missat att du som prenumerant även kan läsa Affärsvärlden i vår nya app.  Ladda ner appen Affärsvärlden Magasin i  App Store eller Google Play.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.