Affärsvärlden släpper ny lista över Nordens mest förmögna – i partnerskap med Forbes

I ett unikt partnerskap med amerikanska magasinet Forbes bevakar Affärsvärlden Nordens allra förmögnaste. I dag presenterar vi den årliga listan över Sveriges dollarmiljardärer – men bevakningen har också resulterat i flera avslöjanden under våren.
Affärsvärlden släpper ny lista över Nordens mest förmögna – i partnerskap med Forbes - afv-miljardarer-max

För 38:e året i rad publicerar amerikanska Forbes idag sin Forbes World’s Billionaires List – den definitiva rankningen av världens alla dollarmiljardärer. För andra året i rad gör Forbes sammanställningen i samarbete med Affärsvärlden som sköter den nordiska bevakningen.

Sedan i vintras har våra reportrar och analytiker plöjt bolagsrapporter och värderat onoterade innehav, men också kartlagt alltifrån fastighetsinnehav till konstsamlingar. Resultatet syns i den årliga rankningen av Sveriges dollarmiljardärer, som också rymmer en rad nyheter om de mest förmögna.

Kartläggningen har under våren resulterat i flera avslöjanden. I mars kunde Affärsvärlden berätta att Axel Johnson-familjen tagit hem investeringar på 14 miljarder kronor från Luxemburg, i en tidigare ouppmärksammad storflytt. I en ny granskning har vi också genomlyst successionen i en av svenskt näringslivs mäktigaste familjesfärer, Stena.

Att sätta de rikaste i Sverige under vår lupp är att teckna historien om vår ekonomi och näringsliv. Tillsammans är dessa individer det yttersta resultatet av svensk innovation och skickligt företagande”, säger Max Jedeuer-Palmgren, redaktör på Affärsvärlden, om bevakningen.

Om man ser till världstoppen skiljer Sverige ut sig vad gäller spridningen på typen av personer.

”På listan trängs både de vars förmögenheter har byggts upp över generationer och de som till synes tagit sig till toppen över en natt”, fortsätter han.

Antalet superrika minskar

I fjol kunde vi räkna in fem nya dollarmiljardärer i Norden, men i år har åtta fallit bort, varav sex är svenskar. Inga nya har tillkommit.

Tyngst har tappet varit för Danmarks rikaste, modemiljardären Anders Holch Povlsen, vars förmögenhet värderats ner med 6,3 miljarder dollar. Omkring hälften beror på innehavet i Klarna, vilket Afv har rapporterat om. Han behåller dock ändå första platsen.

I Norge övertog fastighetsmogulen och rallyföraren Ivar Tollefsen titeln som rikaste norrman från hedgefondförvältaren Andreas Halvorsen. Norge utmärker sig också som det enda landet i Norden där antalet miljardärer ökat, från 12 i fjol till 13 i år.

Rikast i Sverige är, som vanligt, Stefan Persson, men han faller allt längre ner på den globala topplistan. I år räknas han som världens 104:e mest förmögna person, från att under sitt bästa år ha legat på 10:e plats.

Bland svenskarna har oljekonglomeraten Torbjörn Törnqvist gjort det största lyftet. Han har gått från 1,8 miljarder till 4 miljarder dollar i förmögenhet, i kölvattnet av rusande oljepriser. Törnqvist tradingbolag Gunvor kunde rapportera en rekordvinst för första halvåret 2022. 

Läs också: Här är Sveriges 39 dollarmiljardärer – antalet superrika minskar

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från Invesco