Åkesson: Löfven lyckas knappt med någonting

Sverigedemokraternas partiordförande Jimmie Åkesson kritiserade både regeringen och oppositionen i sitt Almedalstal som även fokuserade på islamism, kvoterad föräldraförsäkring och barnsatsningar. Han satte även upp målet att Sverigedemokraterna ska bli det största partiet i riksdagen.

Åkesson sade att statsminister Stefan Löfven lovar mycket kring bland annat jobb, industri och bostäder, men att han knappt förmår åstadkomma någonting.

”Han lyckades inte ens lotsa sin egen budget genom riksdagen”, sade Åkesson.

Sverigedemokraten gav vissa besked kring hur partiet avser försöka utöva inflytande. Han tog upp vårens valresultat i Finland och Danmark där partier med uppfattningar liknande Sverigedemokraternas har gått starkt framåt. Han anser att Dansk Folkeparti gör rätt i att inte prioritera ministerposter, utan att fokusera på vad man kan uträtta långsiktigt.

”Vårt uppdrag är i första hand att få största möjliga genomslag i de frågor som vi har pekat ut som viktigast för våra väljare”, sade Åkesson.

”Ska vi aktivt eller passivt stödja någon regeringskonstellation ska det innebära en rejäl kursändring för Sverige – annars stannar vi i opposition”, uppgav han.

Decemberöverenskommelsen beskrev han som en märklig, ohelig maktkartell där de borgerliga ger de socialistiska partierna i princip fritt spelrum. Han anser att det är konstigt att de borgerliga lägger ned sina röster mot den politik de har argumenterat emot under valrörelsen, i hopp om att kunna vinna riksdagsvalet 2018 och regera därefter.

Han talade även om den islamistiska ”terrorsekten” IS. Han vände sig direkt till islamister och sade att ingen vidare anpassning kommer att ske till islamismens människofientliga dogmer i det svenska samhället.

”Människor som understödjer terrorism kan aldrig vara skyddade av religionsfrihet”, sade han vidare.

Åkesson räknade upp samhällsproblem såsom segregation, bostadsbrist, ökade socialbidrag, förortskravaller och arbetslöshet. Han anser att alliansregeringen misslyckades på många områden.

”Svenska folket vill ha en förändring”, sade han med hänvisning till den senaste tidens opinionsundersökningar.

Åkesson noterade att andra partier har skickat vissa testballonger på migrations- och integrationsområdet.

”Det är givetvis bra att de andra partierna börjar glida i vår riktning. Om man hade menat allvar. Men man menar inte allvar”, sade han.

Åkesson konstaterade att SD har betydligt starkare stöd bland män än bland kvinnor, något han förklarar med partiets historia. Han upprepade att man behöver bredda sig och tala mer om socialt ansvarstagande. Han lyfte fram förslaget om rätt till heltid för anställda i offentlig sektor och bättre ekonomi för de pensionärer som har det sämst, ofta kvinnor.

”Vi gör mycket, men vi kan mer och vi kan bättre”, sade han och tog upp att SD vill lyfta barnens perspektiv, bland annat genom olika budgetåtgärder som sammanlagt summerar till 1 miljard kronor på årsbasis. Han argumenterade samtidigt emot ökad kvotering av föräldraförsäkringen.

Han noterade att Sverigedemokraterna har slagit rekord i den senaste tidens opinionsundersökningar.

”Ta mig på orden. Vi kommer att bli det största partiet”, sade Jimmie Åkesson avslutningsvis.

På torsdag är det Miljöpartiets dag under Almedalsveckan.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.