Aktier får konkurrens efter rusningen i amerikanska 10-årsräntan

Efter att tioåriga amerikanska statsobligationsräntan rusat till 1,614% under torsdagen, den högsta nivån sedan februari 2020, innebär detta att aktiers premium mot obligationer är förlorad. Det rapporterar CNBC.
Aktier får konkurrens efter rusningen i amerikanska 10-årsräntan - trader-wall-street-900
Trader på Wall Street. Foto: Richard Drew/TT
Detta eftersom räntan passerade direktavkastningen på cirka 1,43% för S&P 500, enligt Factsets sammanställning av utdelningar sett till senaste året.

Tv-nyhetskanalen skriver att milstolpen är viktig för stora investerare då obligationer generellt betraktas som mindre riskabla än aktier. Med ränteavkastningen på en högre nivå än aktiernas direktavkastning innebär det att obligationer lockar mer, vilket per automatik innebär pengaflöde bort från aktier och sänkta kurser.

En högre statsobligationsränta slår också mot tillväxtbolagen som under perioder med låg ränta går starkt tack vare att de kan finansiera sin tillväxt billigare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.