Aktierna som går mot strömmen

Stockholmsbörsen inledde tisdagshandeln med negativ kursutveckling. Börsfall i Asien smittade av sig på de ledande Europabörserna som handlas strax under nollan.

I Sverige har flera småbolag
bidragit till nyhetsflödet med sina kvartalsresultat.

SIX Generalindex var vid klockan
10.20 ned med 0,5 procent till 505 och OMXS30-index sjönk 0,7 procent till 1.582. Omsättningen var 2,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 3,4 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Börserna i Asien backade brett på
tisdagen tyngda av gårdagens bomb i Bangkok och oron för utvecklingen i Kina. I Kina fortsatte centralbanken att justera upp valutan marginellt, från 6,3969 för USD/CNY på måndagen till 6,3966 på tisdagen. Förra veckan präglades däremot av oväntade devalveringar.

Handlarfavoriten Precise
Biometrics störtdök 22 procent efter att bolaget släppt delårsrapport innan börsöppningen. Aktien återhämtade sig dock snabbt och handlas nu till -1,9 procent. Biometribolagets resultat före skatt landade på -7,9 miljoner kronor, mot fjolårskvartalets -9,7 miljoner. Nettoomsättningen uppgick till 10 miljoner kronor, att jämföra med 7,0 miljoner i fjol.

Precise har tillsammans med
vapendragaren Fingerprint varit i toppen av Stockholmsbörsens omsättningslista inför bolagens respektive delårsrapporter. Fingerprint släpper sin rapport på torsdag och handlas för närvarande till +4,5 procent. H&M kammar i dag hem
riktkurser efter att under gårdagen ha presenterat starkare försäljningssiffror för juli än väntat. Danske Bank skruvar upp riktkursen till 395 kronor, från tidigare 370 kronor. HSBC höjer till 375 kronor från tidigare 360 kronor. Bägge bankerna behåller köprekommendationen. Aktien backar 0,5 procent till 358,20 kronor.

Kvar i rekommendationsflödet har
Handelsbanken sänkt rekommendationen för aluminiumbolaget Gränges till minska, från tidigare öka. Till följd av detta plockar banken bort aktien från sin Småbolagslista, som är bankens favoriter bland de mindre bolagen. Gränges backar 4,9 procent.

Formpipe backar 4,7 procent efter
att ha redovisat ett resultat under andra kvartalet som i stort sett var i linje med samma period i fjol. Flera vunna affärer har ännu inte bokförts och kommer att synas först i framtida kvartalsrapporter, skriver vd i rapporten.

Tethys Oil redovisar ett resultat
efter finansnetto om 53 miljoner kronor för det andra kvartalet 2015, att jämföra med 107 miljoner i fjol. Oljebolaget är fortsatt försiktigt positiva till sina möjligheter att genomföra förvärv.

”Oljeprisfallet är mer
plågsamt för många andra oljebolag än det är för oss – ett tillfälle vi ämnar försöka utnyttja”, säger vd Magnus Nordin i kommentarerna i halvårsrapporten.

Aktien handlas ned 0,6 procent.

Investmentbolaget Bure Equitys
rapport innehöll ett substansvärde om 63,83 kronor per aktie per 17 augusti. Aktien ökar 1,5 procent till 52,50 kronor.

Probiotikaföretaget Biogaia ljar
så väl resultat före skatt som nettoomsättning under det andra kvartalet. Utvecklingen var enligt bolaget positiv på flertalet marknader, men starkast i Sydamerika och då främst Brasilien där bolagets droppar och tabletter ”blivit mycket väl mottagna”. Aktien stiger 4,6 procent.

NP3 ökade förvaltningsresultat på
50 miljoner kronor för det andra kvartalet 2015, att jämföra med 20 miljoner kronor samma period i fjol. Fastighetsbolagets vd Andreas Nelvig säger till SIX News att man är övertygande om att man ska kunna fortsätta förvärva och bygga nytt till överstigande målet om lägst 7,5 procents direktavkastning. Aktien är upp 1,8 procent.

Hemtextilkedjan Hemtex fördjupade
förlusten under andra kvartalet 2015, men rapporterade samtidigt en försäljningstillväxt på samtliga marknader. För att stärka resultatet har bolaget initierat ett intäkts- och effektiviseringsprogram. Aktien handlas ned 6,9 procent.

Bland övriga bolagsnyheter har
Lucara flaggat för fynd av ett antal ”exceptionella” diamanter i gruvan i Botswana. Aktien stiger 9,0 procent.

Av gårdagens insynslista framgår
att Hexagons vd Ola Rollén genom juridisk person ökat sitt innehav i bolaget med 173.400 aktier. Aktien ökar 1,6 procent.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

505    

-0,5   

+10,7

OMX Stockholm 30           

1.582    

-0,7    

+8,0

SIX Return index             

944    

-0,5   

+14,3

SIX Sverige cykliskt 15      

437    

-0,5    

+9,7

SIX Sverige defensivt 15     

525    

-0,4   

+16,7

SIX Volatilitetsindex       

18,5    

+3,1   

+18,6

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.