Aktierna som klättrar mest på börsen

Stockholmsbörsen hade vid lunchtid tappat något av den mer tydliga uppgången under den inledande torsdagshandeln. Högt upp i listan steg Electrolux efter starka vitvaruleveranser i USA.

Klockan 12.35 var Stockholms storbolagsindex OMXS30 upp 0,6 procent till nivån 1.489. Aktier för 7,6 miljarder kronor var då omsatta. På kontinenten var motsvarande index upp mellan 0,7 och 1 procent.

Inom storbolagsindexet OMXS30 steg Electrolux drygt 3 procent. Stöd kom från AHAM:s rapport som visade att leveranserna av de sex största vitvarukategorierna i USA ökade med 5,8 procent i mars.

I toppen syntes även en rad industribolag som hade en bra förmiddag på börsen. Sandvik, som fått en köprekommendation av Pareto, var upp 3 procent. Ericsson och Atlas Copco steg 2,3 respektive 2,9 procent.

Modehandlaren Zalando, med Kinnevik som stor ägare, steg 5,9 procent i Frankfurt efter att ha spått ett justerat ebit-resultat på mellan -90 och -110 miljoner euro första kvartalet. Zalando hänvisar till lägre försäljningstillväxt samt en lagernedskrivning om 40 miljoner euro. Zalando har dock sett en förbättring under de första veckorna av april. I Stockholm var Kinnevik upp 0,9 procent.

I Stockholm gick H&M i motsatt riktning och backade 2,7 procent till botten av listan tillsammans med Alfa Laval, Tele2 och Nordea. Den senare trion var ner mellan 1,7 och 2,5 procent.

Atrium Ljungberg levererade en rapport för det första kvartalet som inte rosade marknaden, innehållande stora värdeförändringar under det första kvartalet och en slopad tidigare lämnad helårsprognos, delvis som en följd av coronapandemin. Aktien var vid lunchtid ner drygt 6 procent.

I samma sektor var Platzer däremot upp 4,8 procent med stöd av en stark kvartalsrapport som uppvisade ett ökat förvaltningsresultat till 183 miljoner kronor (148), samt kommentar om låg exponering mot negativa coronaeffekter.

Bland övriga rapporterande bolag sjönk TF Bank 2,5 procent. Nischbankens rörelseresultat sjönk till 43,2 miljoner kronor under det första kvartalet (65,6).

MQ, som handelsstoppades på onsdagen, meddelade på torsdagen att bolaget ansöker om konkurs baserat på bland annat kraftigt försämrad försäljning under mars och början av april. Aktien förblir handelsstoppad tills den avnoteras, lät Nasdaq meddela.

Pareto Securities har uppgraderat Thule till köp, från tidigare behåll. Fritidsbolaget borde kunna hantera ett försäljningstapp med begränsad åverkan på marginalerna och bortom covid-19 finns stora tillväxtmöjligheter, menade analyshuset. Aktien var upp 0,5 procent.

Värmeteknikbolaget Nibe handlades däremot ned 0,6 procent. Pareto menar i analys att bolaget har goda möjligheter att klara coronakrisen väl, men den senaste tidens kursutveckling, som varit avsevärt bättre än Stockholmsbörsen som helhet, gjort värderingen för hög. Därför sänkte analyshuset sin rekommendation till sälj (behåll).

Scandic Hotels, som har uppgraderats av Handelsbanken till köp (behåll) lyfte 5,7 procent.

Munters lyft upp 3,7 procent efter att Carnegie höjt till köp (behåll). Munters har också fått en köprekommendation i Affärsvärldens senaste utgåva. Tidningen anser även att Attendo förtjänar köp och aktien var upp 1,8 procent.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här