Aktierna som lyfter mest på börsen

Stockholmsbörsen öppnade med en tydlig uppgång på torsdagen, dagen efter USA och Kina undertecknat det så kallade "fas ett"-avtalet i Washington. Ett relativt tunt nyhetsflöde kring storbolagen inledde dagen, men en desto rikare anhopning av rekommendationsförändringar satte avtryck.

Efter en dryg timmes handel i Stockholm var storbolagsindexet OMXS30 upp med 0,8 procent till nivån 1.801, med en omsättning på 3,5 miljarder kronor dittills under dagen. Utvecklingen i Europa var blygsammare: Tyska DAX-index var upp 0,4 procent medan Parisbörsens CAC40 steg 0,3 procent.

Flera rekommendationsförändringar gav tydliga lyft i storbolagsindex. Ericsson fanns i delad tätposition med Alfa Laval med en uppgång på 2,1 procent efter att telekombolaget höjts till övervikt från jämvikt av Barclays Capital.

Även flera av Alfa Lavals verkstadskollegor fanns med i toppskiktet. Sandvik steg 1,7 procent och Assa 1,1 procent. Boliden steg 1,9 procent. Storbankskvartetten bidrog i stort till lyftet med Nordea, SEB, Swedbank och Handelsbanken samtliga upp.

Detaljistbolaget Stockmann rusade 20 procent i Helsingfors efter en omvänd vinstvarning för 2019 års rörelsevinst. I Stockholm steg H&M 1,2 procent medan MQ steg omkring 3 procent.

I botten backade Swedish Match mest, 0,4 procent efter gårdagens uppgång som följde en höjd riktkurs från Carnegie. I tillägg till ABB (-0,2 procent) fanns OMXS30:s hälsovårdsrelaterade bolag i botten: Getinge och Astra Zeneca, dock med nätta nedgångar.

Bland de mindre bolagens nyhetsrelaterade kursreaktioner noterades fastigutvecklaren SSM:s aktie 22 procent upp efter att sektorkollegan Amasten köpt 11,6 miljoner stamaktier av Eurodevelopment, motsvarande ett innehav om 29,6 procent av aktierna och rösterna i SSM. Affären gjordes till ett pris om 10 kronor per aktie. SSM-aktien handlades kring 10:60 kronor.

Byggkoncernen Serneke var en annan kursrusare under morgonen. Aktien steg 13 procent efter offentliggörande om försäljning av 80 procent i projektet Karlatornet i Göteborg. Oaktree Capital Management är köparen i projektet, som dragits med förseningar och bidragit till aktiens långa utförslöpa. Affären värderas till totalt över 6 miljarder kronor. Serneke kvarstår som huvudentreprenör och ingår avtal om totalentreprenad med ordervärde på drygt 3 miljarder kronor.

Den aktieförsäljning som storägare i vindkraftsbolaget Arise aviserade efter börsstängning på onsdagen skedde till ett pris om 32 kronor per aktie, vilket drog ned aktien med 5,8 procent till 32:40 kronor.

Mekonomen inledde torsdagens handel 5 procent lägre sedan Nordea sänkt sin rekommendation för aktien till behåll från tidigare köp. Aktier bytte ägare till drygt strax under 86 kronor.

SEB Equities sänkta rekommendation för Resurs till behåll från köp satte också avtryck. Riktkursen sänks till 64 från 68 kronor och aktien backade med 2,5 procent till 58:05 kronor.

Investmentbolaget Creades aktie reagerade negativt på en analys i DI. Aktien backade 9 procent efter att analytikern varningsflaggat för bubbla efter en lång uppvärdering och stigande substanspremie som innan dagens handelsstart var 30 procent.

Target Everyones största ägare Dividend Sweden har sålt “huvuddelen” av sitt innehav i marknadsföringsbolaget, framgår av Dividens Swedens bokslutskommuniké. Aktien, som rusade kraftigt under slutet av december, dök 13 procent

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här