Aktierna som lyfter på backande börs

Stockholmsbörsen handlades efter lunchtid i en vikande tendens på torsdagen.

Utvecklingen var likartad på Frankfurtbörsen medan börserna i Paris och London hade en något bättre utveckling än i Stockholm. Bland rapporterande bolag var Bonava en förlorare efter att ha sänkt utdelningen.

Vid 13-tiden hade storbolagsindex OMXS30 backat 0,3 procent till nivån 1.806. Omsättningen uppgick till 6,5 miljarder kronor.

I Stockholm ledde Boliden, Sandvik och SSAB nedgången inom storbolagsindex. Aktierna var ned från 1,4 procent till 2,5 procent för Boliden.

På plussidan syntes Essity, som tappade i onsdags efter rapport. Uppgången summerades till 1 procent. Även H&M gick starkt med en uppgång på 0,8 procent. Klädkedjan kommer om precis en vecka med sitt bokslut för tremånadersperioden fram till och med november.

Risken för att tobaksbranschen ska råka ut för striktare regelkrav i USA har dämpats väsentligt, menar Morgan Stanley i en tobaksanalys där bland annat riktkursen för Swedish Match höjs till 610 kronor från 540 kronor och rådet övervikt upprepas. Swedish Match steg 0,9 procent.

Bostadsutvecklaren Bonavas bokslut innehöll en oväntad sänkning av utdelningen. Aktien straffades med ett kurstapp på 13 procent. Investeringsbolaget Creades bjöd i stället på extrautdelning och aktien handlades upp knappt 9 procent.

Bilia låg högt på börsens vinnarlista med +6 procent efter en omvänd vinstvarning. Bolagets operativa rörelseresultat för det fjärde kvartalet 2019 blev högre än marknadens förväntan, skrev bolaget i ett pressmeddelande.

Pledpharma rasade 25 procent efter att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA pausat rekryteringen till en av bolagets två fas 3-studier med läkemedelskandidaten Pledox. Pareto Securities bedömer dock att kursraset är en överreaktion.

Spotlightlistade Finepart sköt i höjden med 61 procent efter att ha fått en order från Apple.

Collector sänktes över 5 procent. Nichbankens nedgång för aktien summerar efter tisdagens kreditförlustreservering och emission på 1 miljarder kronor därmed till närmare 30 procent.

Riskkapitalbolaget EQT lämnade en kvartalsredogörelse och aktien sjönk 1,4 procent EQT ska fram till sommaren göra en strategisk utvärdering av affärssegmentet Credit.

Enzymatica, som på onsdagen rusade upp 37 procent efter en stororder i Kina, tappade på torsdagen 10 procent. Bolagets vd Fredrik Lindberg avfärdade för Nyhetsbyrån Direkt att bolagets förkylningsspray kan användas mot coronaviruset.

På rekommendationsfronten har Pareto Securities inlett bevakning av Qleanair med köp och riktkurs 65 kronor. Aktien klättrade 7 procent till 42 kronor.

Affärsvärlden sätter säljråd på Nibe. Aktien backade nästan 3 procent.

På torsdagens fortsatta makroagenda finns bland annat räntebesked från ECB klockan 13.45. Ingen ränteändring ligger i korten.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här