Aktiespararna säger nej till Nordstjernans budpliktsbud på Momentum

Aktiespararna rekommenderar sina medlemmar att säga nej till storägaren Nordstjernans budpliktsbud på industriåterförsäljaren Momentum. Det framgår av ett pressmeddelande.
momentum
Momentum Group är en återförsäljare av verktyg, komponenter och förbrukningsvaror till framför allt industrikunder i Sverige, Finland och Norge. Swedol ingår i gruppen med över 100 butiker.
Budet är på 120 kronor per aktie, vilket är 7,1% lägre än stängningskursen dagen före budet lades. Anmälningstiden löper till den 4 december. Aktien handlas i skrivande stund till 125,20 kronor.

Momentum Groups oberoende budkommitté anser att budet inte reflekterar bolagets tillväxtmöjligheter och värde ur ett finansiellt perspektiv och rekommenderar därför aktieägarna att inte acceptera budet. Handelsbanken, som på budkommitténs uppdrag utfört en fairness opinion, anser att budet inte är finansiellt skäligt.

”Aktiespararna har svårt att betrakta budet på annat sätt att det är lagt endast på grund av att Nordstjernan var tvungna till det. Det är svårt att se en allvarligt menad önskan från Nordstjernan att förvärva hela bolaget med tanke på det snåla budet och att budplikten utlöstes genom ett förvärv av endast en aktie. För Nordstjernans del innebär utlösandet av budpliktsbudet att de, om inte budet går igenom, har möjlighet att därefter utan budplikt kan förvärva ytterligare aktier i Momentum Group”, skriver Aktiespararna.

Aktiespararnas rekommendation till sina medlemmar blir därför att inte acceptera budet. Om någon aktieägare önskar att sälja sitt innehav rekommenderas denna istället att sälja sina aktier över börs då börskursen i skrivande stund är högre än budkursen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.