Alfa Lavals vinst högre än väntat

 Verkstadskoncernen Alfa Laval redovisar ett justerat ebita-resultat om 2.250 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2019.

Ett genomsnitt av elva analytikerprognoser, som Infront sammanställt inför rapporten, var ett justerat ebita-resultat på 2.133 miljoner kronor.

Den justerade ebita-marginalen blev 17,4 procent, jämfört med ett prognossnitt på 17,4 procent.

Försäljningen uppgick till 12.964 miljoner kronor, jämfört med ett analytikersnitt på 12.232 miljoner kronor.

Orderingången var 11.153 miljoner kronor, att jämföra med ett snitt på 11.350 miljoner kronor.

Utdelningen för helåret 2019 föreslås bli 5:50 kronor per aktie, jämfört med snittestimatet på 5:66 kronor.

Alfa Laval förväntar sig att efterfrågan under det första kvartalet 2020 kommer att bli ungefär samma som i det fjärde kvartalet 2019.

Det framgår av bokslutsrapporten.

I förra delårsrapporten spådde Alfa Laval att efterfrågan i det fjärde kvartalet skulle bli ”något högre” än under tredje kvartalet.

Alfa Lavals orderingång uppgick till 11.153 miljoner kronor i fjärde kvartalet, en organisk minskning med 4,5 procent från motsvarande kvartal året innan. Analytiker hade i snitt räknat med 11.350 miljoner kronor, enligt Infront.

”De positiva marknadstrenderna fortsatte under det fjärde kvartalet och de flesta av Alfa Lavals slutmarknader växte jämfört med föregående år. Serviceaffären var särskilt stark och avslutade året med en 10-procentig organisk ordertillväxt under kvartalet”, skriver Alfa Lavals vd Tom Erixon i bokslutsrapporten.

Han framhåller att faktureringen nådde en ny rekordnivå på 13 miljarder kronor under kvartalet, en ökning med 16 procent jämfört med föregående år.

”Då förberedelserna för ett mer osäkert affärsklimat under 2020 framskred under kvartalet hölls kostnadsnivån inom försäljning och administration oförändrad jämfört med föregående år. Följaktligen förbättrades ebita-marginalen och rörelseresultatet ökade med 26 procent till 2,2 miljarder kronor, vilket också är en ny rekordnivå för Alfa Laval”, fortsätter Tom Erixon.

Han uppger vidare att den höga tillväxttakten under de senaste åren har varit krävande från ett operativt perspektiv, framförallt avseende hanteringen av försörjningskedjan.

”Efter en period med ökat rörelsekapital, vände trenden under kvartalet. Lagerminskningen var signifikant under kvartalet och kassaflödet från rörelseverksamheten förbättrades med 900 miljoner kronor jämfört med föregående år. Koncernen går in i 2020 med en stark balansräkning”, skriver Alfa Laval-chefen.

”Även om vi har en försiktig attityd avseende både fasta kostnader och nya kapacitetsutbyggnader just nu, så är utsikten på kort sikt totalt sett fortsatt stabil för Alfa Lavals kärnmarknader. För det första kvartalet 2020 förväntas efterfrågan att fortsätta på ungefär samma nivå som under det fjärde kvartalet 2019, med vissa variationer mellan divisionerna”, uppger Tom Erixon avslutningsvis.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets