Alla Affärsvärldens analyser vecka 28

Analyser av Itab, Storskogen, Fabege, Zaptec, Sinch, Atvexa och Vertiseit samt Afv-portföljen, Golvet, Investeraren och Råduppföljning.
Alla Affärsvärldens analyser vecka 28 - Vecka28.2022

Itab

Butiksinredningsfirman Itab kämpar på med en mångårig turn-around. Om det vänder är potentialen stor men att det ska bli toppmarginaler på väg in i lågkonjunktur kräver lite väl mycket fantasi.

Storskogen

Storskogens börsvärde på cirka 25 miljarder bygger på att 170 gjorda förvärv skapar långsiktigt värde. Afv:s granskning av cirka 350 årsräkenskaper i de förvärvade dotterbolagen visar dock på motsatsen. Efter förvärv går det klart sämre för flertalet nya dotterbolag. Det är illavarslande för den redan sargade aktien.

Fabege

Fastighetsbolaget Fabege handlas till nära 50% rabatt. Samtidigt är avkastningen anmärkningsvärt låg på det visserligen fina kontorsbeståndet. Det gör Fabege känsligt för värdeförändringar. Vilket å andra sidan kompenseras lite av låg belåning. Afv väger för- mot nackdelar och hittar en (relativt) köpvärd aktie.

Zaptec

Norska Zaptec säljer laddboxar till elbilar och växer starkt. Bolaget är idag en av de marknadsledande aktörerna i Norge. Nu står bolaget inför en internationell expansion. Kan Zaptec leverera på den konkurrensutsatta marknaden?

Sinch

Det var kanske ödets ironi att kommunikationsbolaget Sinch fick problem med just kommunikationen under dagens presskonferens. Men det finns inget ironiskt i de senaste dagarnas kursfall.

Atvexa

Budpremien på 43% är klart godkänd. Men uppköpspriset 88 kronor är lågt om man tror att privata utbildningsbolag klarar även denna valrörelse.

Vertiseit

Vertiseit som är verksamma inom digital skyltning har uppvisat fin tillväxt senaste åren. Nyligen förvärvades börskollegan MultiQ. Marknaden är fortsatt mycket fragmenterad och förvärvsmöjligheterna goda.

Afv-portföljen

Det blåser kastvindar när både inflationssiffror och kvartalsrapporter läggs fram. Afv-portföljen står stabilt på den volatila börsen.

Börsgolvet

Sommar, sol och en förintad semesterkassa. Golvets vänner planerar att utforska den svenska allemansrätten i sommar.

Investeraren

Lannebo Fonders förvaltare Lotta Faxén tror att inflationen har toppat och att börsen stabiliserar sig på kort sikt. Hon ser köplägen i bland annat stora cykliska bolag.

Råduppföljning

Enbart en av åtta aktier uppvisade positiv avkastning i veckans uppföljning. Det var bussoperatören Nobina som blev uppköpa av brittiska Basalt till 30% premie. Det var rätt att sälja Billerud som tappat en knapp tredjedel av börsvärdet.

DU TJÄNAR MER PÅ ANALYS FRÅN AFFÄRSVÄRLDEN

Prenumeranter har full tillgång till:

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.