Allt om Northvolts kinesiska partner: Monstertillväxten, miljardären och diktaturen

Northvolts kritiserade kinesiska leverantör kontrolleras av en av landets superrika. På kort tid har Wang Yanqings bolag Wuxi Lead blivit störst i världen inom sin nisch. Afv har kartlagt finanserna, ägarna och regimkopplingarna. Läs om:
✓ Grundarens otroliga klassresa – från bondson till dollarmiljardär
✓ Tillväxtmaskinen – ökar omsättningen med 40% per år
✓ I diktaturens hårda grepp – hyllar kommunistpartiet
✓ Svenska ägaren – fondjätte sålde aktierna nyligen
Allt om Northvolts kinesiska partner: Monstertillväxten, miljardären och diktaturen - wang-wuxilead
Grundaren Wang Yanqing är en av Kinas rikaste personer. Foto: Wuxi Lead/Afv

Ett kinesiskt bolag har hamnat i centrum för Northvolts kris. Wuxi Lead Intelligent Equipment har enligt egen uppgift levererat omkring 1 200 maskiner till batteritillverkaren.

Under september avslöjades först nära band till den kinesiska regimen, och sedan kom vittnesmål om problem med maskinerna som används i Skellefteå.

Men vad är Wuxi Lead för företag?

Lilla Shanghai

Det grundades 1999 i staden med samma namn, Wuxi, som ligger i Jiangsuprovinsen i östra Kina. Staden har blivit något av en ekonomisk motor och kallas ibland för “lilla Shanghai” för sin kraftiga tillväxt.

Wuxi Lead är ett skäl till boomen. På 25 år har Wuxi Lead etablerat sig som världens största maskintillverkare för produktion av litiumjonbatterier. Sedan 2015 är bolaget noterat på Shenzhen-börsen och har ett börsvärde på 25,6 miljarder yuan (omkring 37 miljarder kronor).

En av världens rikaste

Rapporteringen i svenska medier har inte haft någon inverkan på aktiekursen. Tvärtom. Under september har aktien stigit mer än 40%, men så råder det också kinesisk börsyra efter att centralbanken annonserat en rad stimulanser.

Sedan årsskiftet har aktien fortfarande tappat 30% och den står bara i en bråkdel av vad den gjorde under toppnoteringen 2021.

Wang Yanqing är en av Kinas rikaste personer. Foto: Wuxi Lead

Aktien är dock fortfarande upp över 600% från noteringen. Det har gjort VD:n och grundaren Wang Yanqing till en av världens rikaste personer.

Enligt tidningen Forbes miljardärsindex uppgår förmögenheten för “Wang Yanqing med familj” till 2,4 miljarder dollar.

Han växte dock upp under fattiga förhållanden som barn till två persikeodlare. Wang Yanqing tog sig trots det in på en teknisk högskola i Changzhou, som gränsar till Wuxi. 1986 fick han jobb på en fabrik och sex år senare gifte han sig, men ska inte haft råd att köpa en vigselring.

När han 1999 bestämde sig för att starta eget sa han upp sig från sitt jobb och hyrde en nedgången fabrik. Första åren var svåra och bolaget höll på att gå under vid flera tillfällen. Vändningen kom 2012 när Wuxi Lead hittade sin nisch inom utrustning för produktion av litiumjonbatterier.

Äger genom tre bolag

Wang Yanqing är än idag Wuxi Leads största ägare och kontrollerar 32% av aktierna genom tre olika bolag.

Näst största ägare är Hong Kong Securities Clearing Company, som i sin tur ägs av börsoperatören bakom Hongkongbörsen. Bolaget förvaltar aktierna på uppdrag av andra ägare.

På tredje plats kommer kinesiska CATL, som är världens största tillverkare av batterier till elfordon.

Utöver dessa hör tre kinesiska storbanker, som alla är statsägda, till de största ägarna genom olika fonder.

Det enda svenska fondbolaget som har investerat i Wuxi Lead, enligt Bloombergs ägardata, är Swedbank Robur. Enligt halvårsrapporten ägde fonden Access Edge Emerging Markets aktier till ett värde av 23 Mkr.

För Afv uppger Swedbank Robur att hela innehavet nu har avyttrats, men fondbolaget vill varken svara på om det gjordes efter att svenska medier började granska Wuxi Lead eller om rapporteringen spelade in.

“Innehavet i bolaget såldes i samband med en regelbunden rebalansering”, skriver Frida Söderlind, kommunikatör på Swedbank Robur, i ett mejl.

Wuxi Leads största ägare

Ägare Ägarandel
Lhasa Xindao Venture Capital Co (Wang Yanqing) 21,5%
Hong Kong Securities Clearing Company 13,3%
CATL 7,1%
Shanghai Zhuo Ao Enterprise Management (Wang Yanqing) 5,9%
Wuxi Yuxi Venture Capital (Wang Yanqing) 4,4%
Industrial and Commercial Bank of China 1,9%
China Construction Bank 0,6%
Bank of China 0,5%
Källa: Wuxi Leads årsredovisning för 2023 och egna beräkningar.

Kraftig tillväxt

Efterfrågan på bilbatterier har ökat kraftigt under de senaste åren, vilket också återspeglas i Wuxi Leads tillväxttakt. Under de senaste fem åren har bolagets tillväxt i snitt legat på 39%.

2023 omsatte maskintillverkaren 16,6 miljarder yuan (omkring 24 miljarder kronor). Det är 3,5 gånger mer än vad bolaget omsatte 2019.

Marknadsposition

I den senaste årsrapporten slår Wuxi Lead fast att de under flera år haft den största marknadsandelen i världen. 2022 uppgick den till 24,1% i Kina och 17,5% globalt inom segmentet avancerad tillverkningsutrustning för litiumjonbatterier. Uppgifterna kommer enligt bolaget från det amerikanska undersökningsföretaget Frost & Sullivan.

“Företaget har även expanderat till utländska marknader och fordonsföretag, vilket ger ny drivkraft till företagets fortsatta utveckling”, går att läsa i årsrapporten.

Första steget i Europa togs 2018 när avtalet med Northvolt undertecknades.

Efter det har Wuxi Lead inlett samarbeten med de tyska biljättarna Volkswagen och BMW. Bolaget levererar även maskiner till batteritillverkaren Automotive Cells Company (ACC). Bakom företagsnamnet gömmer sig ett joint venture mellan den franska energijätten Total Energies, det tyska bilmärket Mercedes Benz och den noterade fordonskoncernen Stellantis med varumärken som Jeep, Fiat och Opel.

Wuxi Lead själva lyfter endast fram kinesiska bolag som sina konkurrenter, men det finns flera utmanare utanför Kina varav flera i Sydkorea. Ett exempel är Wonik PNE som enligt koreanska medier ska ha utmanat Wuxi Lead om att sälja tillverkningsmaskiner till Northvolt.

Häromåret åkte ett 50-tal medarbetare på “röd pilgrimsresa”. Foto: Wuxi Lead

Regimkopplingar

Den kinesiska regimen i Peking har på senare år ökat sitt inflytande över företagen, trots att det inte syns i ägarlistorna. Många kinesiska bolag har skrivit in sina band till kommunistpartiet i sina bolagsordningar.

Wuxi Lead gör heller ingen hemlighet över att de strävar efter att gå i regimens ledband. I hållbarhetsrapporten från 2022 betonar bolaget sin “partibyggarkultur”, vilket inkluderar en partikommitté som verkar för att bolagets idéer ska spegla kommunistpartiets.

Inför den 20:e partikongressen skickade bolaget ett 50-tal anställda på en “röd pilgrimsresa” till en militäranläggning, som en del av temamånaden “Alltid följa partiet”, vilket DN var först att rapportera.

Läs ocksåVarningsropen inifrån Northvolt-fabriken: ”Usla kinesiska maskiner”

Läs ocksåNorthvolts kinesiska leverantör slår tillbaka: ”Branschstandard”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.