Almega
Almega: Riksbanken är desperat
Ett rekordstort antal anställda berörs av den kommande avtalsrörelsen. Enligt Medlingsinstitutets uppskattningar handlar det om cirka 3 miljoner.
Utgången av avtalsrörelsen blir också avgörande för om Riksbanken når sitt 2-procentiga inflationsmål. Under våren har Riksbanken brottats med fallande löneförväntningar. Samtidigt är lönetillväxten central för att skapa varaktig inflation i landet.
Riksbankens egna prognoser bygger på en lönetillväxt på 3,2 procent 2016 och 3,4 procent 2017.
DI har talat med en lång rad förhandlingschefer i den förestående avtalsförhandlingen på både arbetstagar- och arbetsgivarsidan, däribland LO och Svenskt Näringsliv, IF Metall och Teknikföretagen, Industriarbetsgivarna och Sveriges Ingenjörer samt Almega och Livsmedelsföretagen.
Alla har de suttit i möten med de vice riksbankscheferna under våren på initiativ av Riksbanken. Hela direktionen har, enligt DI:s källor, i olika konstellationer varit med under mötesserien med ett undantag: högsta chefen Stefan Ingves.
Att lönebildningen sköts av arbetsgivare och arbetstagare utan inblandning från politiskt eller annat håll är ett av fundamenten i den svenska modellen. Frågan är därför känslig och flera intervjupersoner tonar ned mötenas betydelse.
“Informationsutbyte” och “dialog” är ord som återkommer i beskrivningarna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.