Almega: Riksbanken är desperat

Riksbanken har träffat ett mycket stort antal av avtalsrörelsens nyckelspelare under våren, skriver Dagens Industri i tisdagens tidning. "Riksbanken blir desperat. Det är därför de gör det här", säger Almegas arbetspolitiska chef Stefan Koskinen.

Ett rekordstort antal anställda berörs av den kommande avtalsrörelsen. Enligt Medlingsinstitutets uppskattningar handlar det om cirka 3 miljoner.

Utgången av avtalsrörelsen blir också avgörande för om Riksbanken når sitt 2-procentiga inflationsmål. Under våren har Riksbanken brottats med fallande löneförväntningar. Samtidigt är lönetillväxten central för att skapa varaktig inflation i landet.

Riksbankens egna prognoser bygger på en lönetillväxt på 3,2 procent 2016 och 3,4 procent 2017.

DI har talat med en lång rad förhandlingschefer i den förestående avtalsförhandlingen på både arbetstagar- och arbetsgivarsidan, däribland LO och Svenskt Näringsliv, IF Metall och Teknikföretagen, Industriarbetsgivarna och Sveriges Ingenjörer samt Almega och Livsmedelsföretagen.

Alla har de suttit i möten med de vice riksbankscheferna under våren på initiativ av Riksbanken. Hela direktionen har, enligt DI:s källor, i olika konstellationer varit med under mötesserien med ett undantag: högsta chefen Stefan Ingves.

Att lönebildningen sköts av arbetsgivare och arbetstagare utan inblandning från politiskt eller annat håll är ett av fundamenten i den svenska modellen. Frågan är därför känslig och flera intervjupersoner tonar ned mötenas betydelse.

“Informationsutbyte” och “dialog” är ord som återkommer i beskrivningarna.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.