Kanelbullen i krock med löntagarfondernas årsdag: ”Mitt PR-arbete är bättre”

Den 4 oktober är en kampens dag om vad ska få mest uppmärksamhet: kanelbullen eller demonstrationerna mot löntagarfonderna. Arkitekten bakom kanelbullens dag tycker dock att dagarna går att kombinera och att man inte ska vara avundsjuk.
När Kaeth Gardestedt för 24 år sedan instiftade dagen hade hon ingen tanke på att datumen krockade. "Självklart var jag inte positiv till löntagarfonder, men har inte funderat på dem sedan det var aktuellt", säger Gardestedt till Afv.
Kanelbullen i krock med löntagarfondernas årsdag: ”Mitt PR-arbete är bättre” - Namnlös (1200 x 800 px)
Kanelbulledagens grundare Kaeth Gardestedt. Här tillsammans med Antonia Ax:son Johnson från en demonstration mot löntagarfonder. Foto: Privat och TT

År 1999 firade Hembakningsföreningen, som syftar till att hålla hembakning vid liv, 40-årsjubileum. Malmöiten Kaeth Gardestedt var då projektansvarig för föreningen och beslutade sig för att uppmärksamma jubileet med en manifestation av Svea rikes mest älskade bakverk – kanelbullen. Det resulterade i vad vi nu känner till som den kommersiella högtiden “kanelbullens dag” som firas den 4 oktober.

“Vi ville att dagen skulle ligga på hösten men inte kollidera med äppelskördar, surströmming och ålagillen. Jag såg att 4 oktober i almanackan var internationella barndagen och tänkte att då kan ju delar av försäljningen skänkas till en fond för barn”, säger Kaeth Gardestedt till Afv.

Krockar med löntagarfonden

Men att det skulle krocka med en annan dag, nämligen årsdagen för den stora demonstrationen i Stockholm mot förslaget om löntagarfonder, var inget Gardestedt då tänkte på. En del personer i näringslivet har idag poängterat att den smarriga bullen stjäl showen, i synnerhet idag då det är 40 år sedan demonstrationerna ägde rum.

Bland andra skriver Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, att man idag ska glömma kanelbullen och fira företagarna.

“För exakt fyrtio år sedan ägde den största svenska demonstrationen någonsin för att försvara näringslivsfriheten rum”, skriver han i krönikan och avslutar:

“Onsdagen den 4 oktober firar vi företagarna – inte kanelbullen!”

Arbetsgivarorganisationen Almega uppmärksammar dagen på X (tidigare Twitter) och skriver:

“Ni tänker på kanelbullens dag den 4 oktober. Vi tänker på demonstrationen mot löntagarfonderna. Vill ni vara som vi?”

Grundaren: Kan gå hand i hand

Kaeth Gardestedt tycker dock inte att det ena behöver utesluta det andra.

“Jag tycker inte att man konkurrerar. Jag har under åren blivit uppringd av arga djurrättsaktivister som säger att det är djurens dag den 4 oktober. Man lägger inte beslag på en dag. De kan gå hand i hand”, säger hon och tillägger att hon själv är egenföretagare.

Hon är även före detta fritidspolitiker för Liberalerna. Men för henne ligger löntagarfonden väldigt långt tillbaka i historien och det är inget hon direkt reflekterar över idag, berättar hon.

“Självklart var jag inte positiv till löntagarfonder, men jag har inte funderat på dem sedan det var aktuellt”, säger hon och tillägger att hon inte tänkte på att datumen sammanföll.

Vad tänker du om folk som är sura på att dagen tagits över av kanelbullar?

“Jag antar att deras PR-arbete inte varit lika bra som mitt. De som jobbar med detta kanske inte är lika engagerade i frågan. Man ska inte vara avundsjuk på varandra”, säger hon och fortsätter:

“I väldigt hög grad handlar den här dagen om gemenskap och att man bakar till varandra. Jag tror inte man samlas på samma sätt för att prata om löntagarfonden.”

Har uppvaktat Bageriförbundet

År 2004 fick Kaeth Gardestedt in kanelbullens dag i almanackan och idag är högtiden väletablerad i svenska hem och på arbetsplatser. Föra året såldes miljontals kanelbullar på den uppmärksammade dagen.

“Tanken från början var ju att det skulle handla om hembakning, men vi förstod ju att det skulle kommersialiseras”, säger hon.

Kanelbullar på ett bageri under kanelbullens dag.
Kanelbullar på ett bageri under kanelbullens dag. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sedan 2004 har hon vid flera tillfällen uppvaktat Bageriförbundet och bett dem lägga en del av intäkterna på fonder som hjälper barn, så som Astrid Lindgrens barnsjukhus.

“De förstår inte det otroliga PR-värdet det hade haft. Men de vill inte ha besväret.”

Vanligtvis brukar det lukta kanel hemma hos Kaeth Gardestedt, men i år är första gången sedan 1999 som traditionen är bruten, precis som hennes arm.

“Jag brukar dela ut bullar till grannarna och folk jag möter på gatan. Jag tror många är förvånade idag.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.