Altor stänger rekordfond på 35 miljarder kronor

Altors fond sjätte fond stänger på 35 miljarder kronor i ett tufft marknadsklimat. Hittills har riskkapitalbolagets realiserade investeringar genererat tre gånger insatta pengar.
Altor stänger rekordfond på 35 miljarder kronor - altor-700_binary_6954383.png

Harald Mix-ägda riskkapitalbolaget Altor har just stängt sin största fond hittills, Altor VI, med ett rest kapital på 3 miljoner euro, nära 35 miljarder kronor. Detta på en marknad där det investerade kapitalet i riskkapitalbranschen minskade med 41% under 2023 jämfört med året innan.

Fonden kommer att fokusera på medelstora bolag i Norden och tyskspråkiga länder, och har redan gjort sju investeringar innan fonden stängde.

Över de senaste 20 åren har Altor fonder genererat en årlig avkastning på 29% på realiserade tillgångar, med en multipel på 3 gånger insatta pengar, enligt bolaget.

”Sedan upptakten till Covid har vår portfölj ökat 60% i värde”, säger Paal Weberg som leder Altor operativt tillsammans med Klas Johansson.

Altor odlar en utpräglad hållbarhetsprofil, med investeringar i bland annat H2GS och värmepumpsföretaget Aira. Den nya fonden är klassad som en artikel 8-fond inom EU:s regelver, vilket understryker att man kommer att investera i bolag inriktade på utveckling på miljö- och sociala teman.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets