Amerikanska yieldkruvan för 5-30 är inverterad för första gången på 16 år

Yieldkurvan för fem och trettioåriga räntor har nu inverterats i USA, vilket inte hänt på 16 år. Det rapporterar flera medier.
Amerikanska yieldkruvan för 5-30 är inverterad för första gången på 16 år - trader-wall-street-900
Trader på Wall Street. Foto: Richard Drew/TT
En inverterad yieldkurva innebär att instrument med längre löptid har lägre ränta än sina kortare diton. Det är ovanligt då det normala är att investerare får högre ränta på längre löptid då risken ökar.

Den femåriga räntan har exempelvis stigit till 2,63%, vilket är en nivå som är högre än trettioåriga räntan. Spreaden mellan den femåriga och tioåriga räntan har inverterats tidigare under månaden.

USA kämpar med hög inflation. Nivån är den högsta som noterats på fyra decennier och marknaden förväntar sig en höjning med 200 baspunkter till slutet av det här året. Federal Reserve-chefen Jerome Powell har sagt att hans mäktiga centralbank kan komma att höja med 50 punkter vid mötet i maj.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.