Analys: Föreningssparbanken vs SEB

Ekonomi24 låter Föreningssparbankens Birgitta Johansson-Hedberg utmana SEB:s Lars Thunell i en börsmatch. Vågat? Inte alls. Bankerna tillhör de minsta mätt i börsvärde på den svenska bankmarknaden, de har båda profilerat sig inom fondförvaltning och satsat stort på internet. De har tid till annan utpekats som givna fusionspartners. Båda har tvingats gå externt för att rekrytera nytt ledningsteam.

På ett år har SEB-aktien stigit med 37 procent, lika mycket som den klarast lysande stjärnan på den svenska bankhimlen, Handelsbanken. Idag är SEB den bank som värderas högst av de svenska bankerna mätt utifrån förväntad vinst för år 2000, enligt prognosinstutet Ibes. Förväntningarna för nästa år är lägre och hamnar i linje med konkurrenten Nordea, tidigare Meritanordbanken.

Föreningssparbanksaktien har som jämförelse inte rört sig över huvudtaget. Istället värderas banken idag med en rabatt på drygt 20 procent jämfört med de tre svenska branschkollegorna utifrån vinstförväntningarna på 2000, enligt Ibes. På vinstutsikterna för 2001 är rabatten 15 procent.

Frågan är vilken av de två bankdirektörerna som har det mest kittlande budskapet att presentera för eventuella aktieköpare. Tävlingen består av fyra delgrenar:

Match 1: Tillväxtutsikter

Båda bankerna vill växa utanför Sverige med hjälp av förvärv, internet och förmögenhetsförvaltning. I Baltikum är positionen likartad. I resten av Europa är SEB aggressivare och storsatsningen på Tyskland genom förvärvet av Bfg ter sig mer spännande än FS-bankens försäljning av fonder till bankens samarbetspartners via Nordikum. SEBs svaga ställning på den svenska hemmamarknaden skapar samtidigt osäkerhet. Utfallet blir 1-0 till Lars Thunell.

Match 2: Kundfokus.

Grenen innehåller två delmoment, privat och företag. På privatmarknaden talar FS-Banken om en övergång från ett utpräglat massmarknadskoncept till en organisation med ”multispecialister”. Samtidigt fortsätter arbetet med att successivt öka försäljningen av enskilda bankprodukter till kunderna. Det handlar om vardagligt gnetande som ger bra utdelning om det lyckas. Styrkan med ett starkt kontorsnät visade sig tydligt i PPM-valet.

SEB talar om en storsatsning på yngre rika ute i Europa, så kallade ”Cosmo Ones”. Men konkurrensen om den här kundgruppen är hård. Frågan är om det kommer att betala sig att spendera miljardbelopp på att omprofilera tyska Bfg bank till hippa SEB. I samband kapitalmarknadsdagen förra veckan tonade Lars Thunell samtidigt ner ”stretchmålet” om fem miljoner europeiska internetbankskunder.

Respektive banks kundfokus på företag/kommuner/institutioner är svårare att utvärdera. SEBs program för kapitalrationalisering och neddragning av utlåningen till företagskunderna har sänkt risken och höjt avkastningen på det egna kapitalet. Vad det kostat i försämrad kundrelation framgår först vid nästa lågkonjunktur. Fondkommissionärsfirman Enskilda har befäst sin ställning som nummer ett i Norden, men samtidigt distanserat sig från resten av banken. Omfokuseringen inom bankverksamheten mot nya snabbväxande företag verkar lovvärd men väcker frågor om varför det ska behövas nu.

FS-Bankens satsning mot företagskunder och institutioner, varav en stor del kommuner, är mer lågmäld. FS-Banken talar om att erbjuda kapitalförvaltningen till institutionella kunder och att segmentera prissättningen på hypotekslån. Där styrkor och svagheter tar ut varandra i SEB är FS-bankens position mer neutral. Den högre risken inom SEBs europeiska privatkundssatsning gör att Birgitta Johansson-Hedberg vinner kundfokusgrenen, om än med minsta möjliga marginal. FS-Banken vinner, ställningen 1-1.

Match Tre: Lönsamhet

FS-Banken har de senaste åren haft en högre avkastning på eget kapital än SEB, delvis en återspegling av att inriktningen på privatkunder – retail – kräver mindre kapital än SEBs inriktning på företagskunder och företagsaffärer.

FS-Banken nådde i niomånadersrapporten en avkastning på eget kapital på 21,5 procent. Budskapet från FS-Bankens finanschef Nils Fredrik Niblaeus i samband med kapitalmarknadsdagen förra veckan var att avkastningen ska höjas ytterligare, som en följd av både ökade intäkter och effektivare kapitalutnyttjande. FS-Bankens målsättning att få ner relationen mellan kostnader och intäkter till 0,50 bedöms vara inom räckhåll. Idag ligger K/I-talet p 0,56.

SEB nådde under det tredje kvartalet en avkastning på eget kapital på drygt 19 procent, i sig en kraftig förbättring jämfört med fjolåret då tyska Bfg förvärvades. Relationen mellan kostnader och intäkter ligger på 0,63. Enligt Lars Thunell kommer den nivån inte att förbättras nämnvärt, dels för att inriktningen på företagskunder automatiskt sätter en begränsning, dels för att SEB nu ser möjlighet att expandera inom företagssektorn. Utfall: Grensegern till Birgitta Johansson-Hedberg, ställningen 2-1.

Match 4: Ledarskap

Lars Thunell har på aktiemarknaden framgångsrikt sålt budskapet att SEB ska förvandlas från trängd skandinavisk nischspelare till stor förmögenhetsförvaltare med klar profilering mot internet. Men budskapet har en baksida. Risken är att banken istället blivit en ofokuserad skandinavisk bank med tårna neddoppade i en tysk bankröra. Att ledningsteamet bytts ut flera gånger och organisationen genomgått flera förändringar tyder på att det är svårare än väntat för Lars Thunell att leverera sin strategi för tillväxt och lönsamhet.

Birgitta Johansson-Hedberg har som nytillträdd chef allt framför sig. FS-Banken är lågt värderad och ledningsteamet nytt. I samband med kapitalmarknadsdagen verkade ledningsgruppen både samstämmig och självständig. Inga märkvärdigheter alltså, bara hedligt vardagsslit. Utfall: Birgitta Johansson-Hedberg igen, ställningen 3-1 till FS-Banken.

Med 3-1 till Birgitta Johansson-Hedberg på Föreningssparbanken verkar hon som ny VD ha kommit till ett dukat bord där vardagligt gnetande kan räcka för att överraska positivt. Lars Thunells Europastrategi har däremot fortfarande mycket kvar att bevisa.

Utfallet ger också svar på en annan fråga. Slår matchprognosen in borde det exempelvis vara läge för SEB att diskutera samgående med FS-Banken nu, när värderelationen fortfarande är till SEB:s fördel.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.