ANALYS: IT-KONSULTBRANSCHEN – Russinen i kakan

Avmattningen i marknaden riskerar att drabba hela branschen. Mendet går ändå att hitta både vinnare och förlorare.

Först och främst kan det konstateras att ingen IT-konsult ärimmun mot den generella branschutvecklingen. Detta har visat sigtidigare och kommer säkerligen att visa sig igen. Det blir svårtför någon aktie att gå åt ett helt annat håll änIT-konsultbranschen som helhet. Det gör att Affärsvärlden har enavvaktande inställning till börsens IT-konsultaktier.Till stor del styrs IT-konsulternas aktier av utvecklingen förbranschjättarna WM-data och Tietoenator. WM-data är ett braexempel på de utmaningar som IT-konsultbranschen står inför.Bolaget har nyligen meddelat att de omorganiserar för att mötade utmaningar som internet har ställt företaget inför. WM-dataär också ett av de företag som tydligast har varnat för fjärdekvartalet. Marknaden är således förberedd på en tillfälligavmattning och på sikt har WM-data förutsättningar att kommatillbaka. Bolaget är trots allt marknadsledare och är en vinnarepå trenden mot färre och större leverantörer.

Tietoenator är mitt uppe i en fusion och brottas medomstruktureringar av verksamheten. Gamla Enator dras fortfarandemed låga marginaler och torde vara dåligt förberedda för enavmattning i marknaden. Men även Tietoenator har en styrka i attvara en stor spelare på marknaden. Bolagets niomånadersrapportvar också över förväntan och bolaget tror på en stabilavslutning på året.Guide tillhör en av Affärsvärldens gamla favoriter i branschen,men bolaget har varit en besvikelse. Den nya VD:n Johan DeVerdier fick ingen smakstart och var tvungen att gå ut med envinstvarning efter bara tre veckor på jobbet. Det försvagarbolaget inför avmattningen. Guide har förutsättningar att kommatillbaka, men står troligen inför en tung period.

Påverkas mindre

Internetkonsulterna är högre värderade än IT-konsulterna ochborde därmed ha ännu högre fallhöjd i en försämrad marknad.Affärsvärlden anser också att internetkonsulterna är för högtvärderade, men kortsiktigt påverkas de troligen mindre avavmattningen i marknaden. På lång sikt kommer ingen skillnad attgöras på IT- och internetkonsulterna, vilket gör att ocksåvärderingen borde jämnas ut.Men idag är internetkonsulterna inriktade på projekt som intedrabbas av millennieskiftet. På internettjänster är fortfarandeefterfrågan större än utbudet. Dessutom har marknaden störretålamod med förluster i dessa bolag. IT-konsulterna drabbasdärför betydligt hårdare av dåliga rapporter äninternetkonsulterna. En annan fördel är att de redan ärinriktade på den marknad som ska driva branschens tillväxt efterårsskiftet, det vill säga internet.Störst risk att drabbas av marknadens nya krav löper den gruppav lite mindre företag som inte är tillräckligt stora att klarade stora kunderna och inte är tillräckligt fokuserade för attbli nischaktörer. Bland dessa kan nämnas Modul1, Know-IT, MSCoch RKS. Vissa kommer således att drabbas hårdare än andra. De som harfel position och kunskap riskerar att få problem med beläggningoch resultat, vilket tvingar dem att dra ned på tillväxt ochrekrytering. För de bolag som verkligen besitter den kompetenssom kommer att efterfrågas och har rätt organisationsstrukturfinns goda möjligheter att utnyttja den närmaste tiden till attväxa på andras bekostnad. Affärsvärlden har därför plockat utett par favoriter bland IT-konsulterna som ser ut att kunna blivinnare efter årsskiftet.

Vinnarkandidaterna

Bland dessa kan nämnas HiQ, som onekligen ser starkt ut. HiQ:sfokusering på telekomindustrin gör att bolaget har en fortsattstark marknad. Bolaget har många strategiska projekt och jobbarofta på ledningsnivå hos kundföretagen, vilket dämpar effektenav avmattningen. HiQ har inte känt av någon avmattning, utan serfortsatt goda tillväxtmöjligheter.Mandator tillhör de företag som är tillräckligt små för att varaflexibla och samtidigt tillräckligt stora för att ta etthelhetsansvar för företagens IT-strategier. Bolaget är mycketvälskött och har en kompetent ledning. Mandator rapporterarförvisso också en svagare efterfrågan, men bolaget är en av deaktörer Affärsvärlden tror klarar övergången till nästa sekelutan större problem.Enea Data är ett annat företag med rätt strategisk inriktning,bland annat mot telekomindustrin och inbyggda system. Bolagethar dessutom en intres-sant programvarusatsning som enligtAffärsvärldens mening inte speglas tillräckligt i kursen.Sigma är nummer tre på marknaden efter WM-data och Tietoenator.Bolagets niomånadersrapport imponerar med hög tillväxt ochfortsatt god lönsamhet. Bolaget ser inga tecken på avmattning.VD Dan Olofsson levererar stabilt på tidigare prognoser och harvisat sig vara mycket skicklig på att genomföra förvärv.

Köpvärda IT-konsulter

Omsättn. Vinst Vinst Vinst P/e P/emkr 9 mån 9 mån 1999p 2000p 1999 2000Enea 298 0,5 30 62 44 21HiQ 155 23,5 36 48 35 26Mandator 655 47,9 75 120 41 25Sigma 1026 79,1 115 180 27 17

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour
Annons från VECKANS FÖRETAG