Analyshus: Sol- och vindkraft börjar bli konkurrenskraftigt

Stora vind- och solkraftverk har blivit så kostnadsmässigt konkurrenskraftiga att de kan jämföras med gaseldad energi i många delar av USA, även utan subventioner. Det menar analyshuset Lazard som frågar sig om USA står inför en grundläggande förändring på landets energimarknad.

Det rapporterar Financial Times.

Lazard lyfter fram att kostnaderna har sjunkit samtidigt som effektiviteten har ökat för solpaneler och vindkraftverk, vilket har lett till att det i områden med stark vind eller mycket solsken kan ge billigare el än fossila bränslen.

De fallande kostnaderna för förnybar energi kommer att uppmuntra till större investeringar och kan hjälpa till att lindra allmänhetens oro över kostnader för federala och statliga incitament, avsedda att stödja alternativa energikällor och minska utsläppen av koldioxid, skriver tidningen.

”Vi brukade säga att en dag kommer sol- och vindkraft kunna konkurrera med konventionell produktion. Nu det en sådan dag”, sade George Bilicic, global chef för kraft, energi och infrastruktur vid Lazard, enligt FT.

Alla förnybara energikällor kan dock inte konkurrera med fossila bränslen – teknik som solcellspaneler på tak och havsbaserad vindkraft har fortfarande betydligt högre kostnader, och förlitar sig på skattelättnader och statliga incitament för att vara kommersiellt gångbara, påpekar Lazard.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.