Analytiker: Castellum och Platzer är favoritaktier i fastighetssektorn

Det finns fastighetsbolag som kommer kunna rida ut dagens räntenivåer utan att behöva vida "större åtgärder". Det anser Handelsbankens analytiker Johan Edberg som också pekar ut tre favoritaktier i sektorn.
Analytiker: Castellum och Platzer är favoritaktier i fastighetssektorn - fastighetsaktier

Fastighetsaktier har studsat upp rejält på slutet – om än från pressade nivåer. Fastighetsaktier har stigit 25% från bottennoteringen i oktober, säger Handelsbankens aktieanalytiker Johan Edberg till storbankens hemsida.

Men indexet är fortfarande ner 20% från i början av februari, tillägger han.

”Trots uppgångarna tyder värderingarna överlag på viss skepticism bland investerarna. Eftersläpande korrigeringar av fastighetsvärden och risken för nyemissioner är inte bortblåsta bara för att risken för räntehöjningar har minska”.

Flera fastighetsbolag kommer att få ta in pengar och sälja av fastigheter för att hantera sina skulder, tror Handelsbankens analytiker.

”Det kan finnas anledning att ifrågasätta både bolagens rapporterade fastighetsvärden och aktiemarknadens implicita värdering av fastigheter, men vår bedömning är att fastighetsvärderingar och -priser kommer att sjunka under nästa år för att bättre matcha den högre räntenivån.”

Det finns dock bolag i sektorn som ”kommer att klara nuvarande räntenivå utan större åtgärder” och som samtidigt är intressanta investeringsmöjligheter på dagens nivåer, anser Edberg.

”Några aktiefavoriter i det här hänseendet är Castellum, Catena och Platzer.”

Läs mer: Miljardförsäljningar löser balansräkningen för Corem

Aktieanalys: Är Balder fortfarande köpvärd?

Analys: Kort halveringstid i SBB  

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.