Analytiker: Detta är det viktigaste i rapportfloden

Under torsdagen presenterar flera börsbolag sina resultat från det fjärde kvartalet. Affärsvärlden har tagit reda på vad analytikerna håller ögonen på i torsdagens rapportflod.

Först ut i torsdagens rapportskörd är Nordea, som släpper sin rapport redan klockan 7.00. Andreas Håkansson, analytiker på Exane BNP Paribas, kommer hålla ögonen på storbankens utdelning.

– Utdelningen är nummer ett, det kommer vara det absolut viktigaste. Jag tror att de kan ge en högre utdelning än vad konsensus väntar sig.

Exane BNP Paribas har länge haft en negativ syn på Nordea-aktien, men vid slutet av förra året uppgraderade analyshuset rekommendationen till neutral, motiverat av den förmodade höga utdelningen.

– Resultaträkningen har varit ganska svag under en ganska lång tid och jag tror att tillväxten kommer vara fortsatt låg, säger Andreas Håkansson, och fortsätter:

– I övrigt är det viktigt med trender i räntenettot och kreditförluster. Kostnader vet vi mer eller mindre redan, i och med att de har gett en bra guidance tidigare.

Den stundande Finlandsflytten väntas inte ha någon avvikande påverkan på Nordeas kvartalsrapport. Andreas Håkanson tror inte att rapporten kommer ha några överraskande inslag.

– Det kommer nog vara en relativt tråkig rapport, förutom utdelningen då. I och med utvecklingen på husmarknaden är det mer spännande med Handelsbanken och Swedbank och deras räntenetto, både det faktiska räntenettot och outlooks.

En timme efter Nordeas rapport är det NCC:s tur att lägga korten på bordet. Byggkoncernen har vinstvarnat för det fjärde kvartalet, där man meddelade att rörelseresultatet väntades bli ”nära noll”. För det fjärde kvartalet väntas NCC redovisa ett rörelseresultat på 15 miljoner kronor, en kraftig nedgång från fjolårets 661 miljoner kronor.

Byggkoncernen förklarar resultattappet genom flera omfattande nedskrivningar, varför man har flera gånger under de senaste åren har tvingats vinstvarna, bland annat för det tredje kvartalet 2017.

Analytikerkåren väntar med spänning på att svart på vitt få se omsättningen för helåret. NCC har inte redovisat intäkternas roll i byggjättens vikande resultat, men enligt SME Direkts konsensus ska omsättningen ha minskat till 15,8 miljarder från fjolårets 16,5 miljarder kronor.

Inte heller orderingången för de olika byggenheterna har offentliggjorts, men man har meddelat att fokus nu ligger på lönsamhet istället för tillväxt. Analytikerkåren bedömer att bolaget behåller utdelningen oförändrad på 8 kronor.

Före detta vd Peter Wågström fick sparken i slutet av oktober 2017 och sedan dess är chefsjuristen Håkan Broman är tillförordnad vd. Tomas Carlsson från Sweco kommer tillträda som vd senare i år.

– Han har varit chef över väldigt många människor och visat gott resultat. Tomas tillträder i juli så vi får avvakta till nästa år innan hans arbete ger resultat i siffrorna. Fullt genomslag tar ett par år. Vi har en mycket bra tillförordnad vd i Håkan Broman och vidtar åtgärder löpande. Vi står inte still, sa NCC:s styrelseordförande Tomas Billing till Affärsvärlden tidigare i år.

Klockan 12 lägger hygien- och hälsobolaget Essity fram sin rapport för det fjärde kvartalet. I analytikernas fokus finns bolagets hantering av höjda kostnader för insatsvaror, framförallt pappersmassa.

”Vi tror inte att Essity kommer att kunna kompensera för högre råvarukostnader med kostnadsbesparingar /…/ och vi kommer att fokusera på åtgärder för att höja försäljningspriserna framöver”, skriver Paretos analytiker.

Enligt SME Direkts sammanställning av 17 analytikers prognoser väntas det justerat ebita-resultatet ha ökat från fjolårets 3 195 miljoner till 3 490 miljoner kronor.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.