Analytiker efter räntebeskedet: Ett märkligt beslut

Riksbankens räntehöjning på torsdagen var väntad. Den enda överraskningen var att nya direktionsledamoten Anna Breman vid sitt första räntebeslut valde att reservera sig. Att Per Jansson skulle reservera sig var däremot inget som förvånade.
Analytiker efter räntebeskedet: Ett märkligt beslut - riksbanken-ingves-700_binary_6981787.jpg

Det framgår av kommentarer från analytiker efter Riksbankens besked att reporäntan höjs med 25 punkter till 0 procent.

“Det var det mest väntade beslut jag varit med om på mina 30 år i branschen. Fortfarande är det en ganska tunn argumentation till varför höjningen egentligen kommer, särskilt när deras inflationsbana ligger under 2 procent hela prognosperioden. Själva skälet återstår att se”, säger Michael Boström, analyschef på Danske Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Han tycker dock att Anna Bremans reservation var “lite oväntad”.

“Vi trodde möjligen att Flodén skulle tippa över”, säger Boström.

Även Knut Hallberg, tidigare kollega till Anna Breman på Swedbank, var överraskad över hennes reservation.

“Hon argumenterade för en höjning under första halvan av 2020 och föredrar därefter en höjning per år. Därmed skiljer sig hennes föredragna räntebana från den övergripande synen”, skriver han i en snabbkommentar.

Knut Hallberg lyfter annars fram att direktionen betonade behovet av en expansiv hållning för penningpolitiken, men att de samtidigt vill vara flexibla både upp- och nedsidan.

Han noterar vidare att Riksbanken inte ser några fler räntehöjningar förrän vid slutet av 2022.

“Vi håller fast vid vår prognos om en oförändrad reporänta på 0 procent under 2020-21”, skriver Swedbank-analytikern.

Mats Hydén, Nordea, ser höjningen som “neutral”, även om det faktum att två ledamöter reserverade sig var “något på den duvaktiga sidan av förväntningarna”.

Samtidigt tycker han att pressmeddelandet var något mer hökaktigt än de räknat med.

“En flykt från negativa räntor kan vara en drivkraft bakom beslutet”, skriver Nordea-analytikern i ett kundbrev.

SEB-ekonomerna Olle Holmgren och Lina Fransson tyckte också att höjningsbeskedet var helt väntat, men var även de lite överraskade över Anna Bremans reservation.

Trots att de själva räknar med att inflationen ska komma in under Riksbankens estimat tror de att spärren för att sänka räntorna under noll igen är hög.

“En kombination av låg inflation och stigande arbetslöshet skulle kunna få direktionen att expandera QE-programmet, men detta är inte vårt huvudscenario. Vi spår att reporäntan kommer att ligga kvar på noll minst till slutet av 2021 och spår att reinvesteringarna av obligationer som löper ut kommer att förlängas bortom 2020”, skriver SEB-ekonomerna.

Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar, tycker inte att höjning en är förvånande, men att beslutet “givetvis märkligt”.

Hon pekar på att de svenska inflationsförväntningarna sjunker, industriavtalet 2020 ser ut att landa i låga löneökningar, arbetslösheten stiger, global och svensk konjunktur mattas av och att inflationen ser ut att återigen landa under målet kommande år.

“Riksbanken har under hösten varit tydliga med att det snart är dags att lämna tiden med negativa räntor bakom sig, det har sannolikt inte så mycket med resursutnyttjandet eller inflationsutsikterna att göra, man vill helt enkelt upp till noll”, säger Alexandra Stråberg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.