Analytiker ger Ericsson tummen upp
”Helhetsintrycket är att det är en rapport som överraskar på uppsidan. Orderingång och försäljning ser bra ut och även kassaflödet har förbättrats. Marginalerna på systemen var däremot sämre än väntat, uppenbarligen har kapacitetsutnyttjandet varit lägre än förväntat under kvartalet”, säger Lars Söderfjell, telekomanalytiker på Handelsbanken.
Han får medhåll av Håkan Wranne på Fischer Partners som tycker att Ericsson ser ut att börja få ordning på de interna problemen som plågat bolaget den senaste tiden.
”Marknadsläget är inte mycket Ericsson kan göra åt. Däremot kan de jobba internt och där verkar de börja få ordning på skutan igen. Både kundfordringarna och lagren har förbättrats och även mobiltelefonerna visar upp en förvånansvärt stark försäljning både i kronor räknat och i volym. Kassan har också förstärkts i kvartalet och jag tror att den värsta oron för att Ericsson ska behöva göra en nyemission nu kommer att lägga sig”, säger han.
Men även han överraskades av den svaga utvecklingen för marginalerna på mobilsystemen. I det andra kvartalet föll de från 4 procent till bara 1 procent. Ericssons egen förklaring är ökade kostnader för forskning och utveckling kring 3G och en ökad prispress för 2G-systemen.
”Marginalerna för systemen visar väl på att det är väldigt svårt att vända en nedåtgående trend på ett kvartal. Under det första kvartalet i år föll marginalerna för systemen från 10 procent till 4 och det var den trenden som Ericsson var i när de gick in i det andra kvartalet. Uppenbarligen är inte ett kvartal tillräckligt för att vända en sådan utveckling”, säger Håkan Wranne.
Ericsson själva säger att de inte räknar med någon förbättring av marginalerna för systemen förrän under nästa år då effekterna av det pågående effektiviseringsprogrammet når sin fulla styrka.
Oroande för analytikerna är också det faktum att Ericsson inte lämnar några prognoser för vare sig det tredje kvartalet eller helåret.
”Det är precis som Nokia igår. Uppenbarligen är det väldigt svårt att säga något om framtiden. Alla räknar med att det kommer en vändning men om den kommer i det här kvartalet eller i mitten av nästa år är omöjligt att säga, då ska man nog också vara försiktig med prognoser”, säger Lars Söderfjell.
Ericsson har hittills inte sett några tecken på en förbättring av efterfrågan på system. Utvecklingen tycks vara särskilt dålig i Europa där Ericsson påpekar att nedgången för 2G-system varit mycket kraftig. Analytikerna är dock inte överraskade av utvecklingen.
”Uttalandena om utvecklingen i Europa bekräftar bara än en gång bilden som Nokia gav i sin vinstvarning om att det är mycket svagt där. Det är säkert en viktig orsak till varför Ericsson inte kan lämna några prognoser för det tredje kvartalet”, säger Håkan Wranne.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.