Analytiker: Rekordlågt oljepris bara försmak

Kurssvängningarna för den amerikanska WTI-oljan fortsätter. "Det låga priset är också här för att stanna – så länge inget drastiskt händer", säger råvaruanalytikern Christian Kopfer.
Analytiker: Rekordlågt oljepris bara försmak - olja-usa-700_binary_6991049.jpg

Gårdagens ras för WTI-oljan var historiskt. Med ett fall på mer än 99 procent betydde det rent krasst att handlare fick betala för att bli av med sin olja som ett resultat av alltför stor produktion i samband med att efterfrågan minskat i spåren av coronapandemin.

– Så länge som i princip hela världen är på paus, alla flygplan står på marken och transportindustrin är stillastående så kommer det fortsätta vara ett överskott, säger Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Nordea.

Läget blir dessutom akut när de stora lagren i Cushing, Oklahoma, inom ett par veckor förväntas vara helt fulla.

Trump griper in

Även om president Donald Trump bland annat utlovat stödköp av olja till landets oljereserv och dessutom varnat för inskränkningar när det gäller import av olja från bland annat Saudiarabien har den volatila handeln fortsatt. Under förmiddagen har WTI-olja för leverans i maj återigen handlats under nollan. För junikontrakten vars handelsvolym är cirka 80 gånger så stora som majkontrakten ligger priset omkring 20 dollar fatet.

– Det vi såg i går är egentligen bara en försmak på vad som kan hända, säger Kopfer.

– Om det finns förvaringsmöjligheter kan du förvara oljan och sälja den senare, vänta på bättre tider alltså. Men nu finns det inga lagringsmöjligheter och då blir oljan värdelös eftersom ingen kan ta emot den.

För svensk del har prisraset på den amerikanska WTI-oljan inte så stor betydelse då oljeimporten sker främst från Norge och Brent-oljan följt av rysk och nigeriansk olja.

Dock har även Brent-oljan backat kraftigt, nästan 20 procent under förmiddagen.

Nordsjöoljan har heller inte samma omedelbara lagringsproblematik som WTI-oljan, men ju längre pandemin pågår och överutbudet ligger kvar – desto större blir risken att samma sak händer även där, enligt Christian Kopfer.

Enkel matematik

–Det är inte svår matematik, det handlar om utbud och efterfrågan. Det här har försatt oljeproducenterna i en omöjlig situation.

Sedan tidigare är det klart att oljekartellen Opec samt ytterligare tio oljeländer, bland annat Ryssland, ska minska produktionen med 9,7 miljoner fat per dag. Det räcker dock inte, säger Kopfer.

– Det innebär fortfarande att lagren fylls på, bara inte i lika snabb takt. Det blir en liten lättnad men det löser inte det grundläggande problemet med överutbudet och tillägger att oljepriset inte kommer att stabiliseras av sig självt – utan något måste hända.

– Det måste i princip till att produktionen kapas rejält, att efterfrågan kommer tillbaka eller en kombination av de två.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.