Analytiker: Sobi klarar sig bra på egen hand

Specialistläkemedelsbolaget Sobi, Swedish Orphan Biovitrum, avbröt diskussionerna med en potentiell budgivare då det inte kommit ett bud som styrelsen kunde rekommendera. Bolaget klarar sig dock bra på egen hand, skriver Nordea och SEB i kommentarer till beskedet. Båda två har köp-rekommendation på aktien.

”Vi tror att Sobi kommer att klara sig utmärkt på egen hand och vi ser fortfarande bolaget som en unik tillväxt-historia”, skriver Nordea.

”Vår Köp-rekommendation baserades inte på ett antagande om att buddiskussionerna skulle resultera i en affär utan en positiv syn på bolagets egna fundamentala värde och aktien har endast blivit mer attraktiv efter dagens kursfall”, skriver SEB.

SEB lägger i sin kommentar inte så stor vikt för utsikterna för ett eventuellt nytt bud, utan uppehåller sig i stället vid bolagets tillväxtmöjligheter.

Nordea tänker annorlunda och lyfter fram vad de anser vara en övertygande industriell logik i ett bud från Pfizer eller Biogen.

”Vi fortsätter att argumentera för att en affär med Pfizer eller Biogen vore perfekt ur ett industriellt perspektiv. Vi ser Biogen som den mest sannolika tagaren, då det skulle skapa en global hemofili-aktör och reducera affärskomplexiteten.”

”Från en industriell synvinkel är en affär med Pfizer ännu mer logisk. … Givet en existerande infrastruktur inom hemofili, men inga nya produkter och ökande konkurrens, så har ett förvärv av Sobi mycket industriell logik, särskilt om Biogen samtidigt skulle sälja sin hemofili-verksamhet till Pfizer”, skriver Nordea.

Sobi faller kraftigt på börsen efter beskedet om de avbrutna diskussionerna och är runt lunchtid ned 16,8 procent som börsens mest omsatta aktie.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.