Analytiker tror på återhämtning för nickelpriset

Priset på basmetallen nickel backade på tisdagen på nytt och fortsatte därmed nedgången från de högsta nivåerna på fem år som nåddes i september. Trots det är nickel årets vinnare på metallbörserna.

Både uppgången och nedgången skylls på Indonesiens aviserade exportförbud av obehandlad nickelmalm. Nu tror analytiker dock att en prisstabilisering på något högre nivåer är nära förestående.

De senaste årens lågpunkt sattes i början av 2016, då nickelterminen på London Metal Exchange föll strax under 8.000 dollar per ton. Därefter klättrade priset under hög volatilitet till cirka 12.000 dollar i mitten av 2019.

Det var då som Indonesien, världens näst största exportör av nickel, tillkännagav att ett exportförbud av obearbetad nickel kommer att införas redan från och med den 1 januari 2020 – två år tidigare än befarat. Priset steg snabbt till över 18.000 dollar, men har alltså sedan dess dalat på nytt.

“Vi tror inte att det indonesiska exportstoppet kommer att orsaka ett underskott av nickel, även om utbudet kan vara lägre än annars”, skriver Credit Suisse i en ny metallmarknadsanalys.

Förvisso kan en del marknadsstörningar uppstå, inte minst i Kina, men i takt med att leveranskedjorna anpassas kommer prisbilden att normaliseras, menar banken.

Credit Suisse räknar nu med ett nickelpris på 14.300- 15.400 dollar per ton för 2020 och 2021, att jämföra med dagens notering kring 14.400 dollar.

Att de indonesiska åtgärderna inte ska få alltför stort genomslag hänger enligt Credit Suisse bland annat samman med en svag efterfrågan från rostfritt stål-industrin (som använder nickel i tillverkningen), en efterfrågan banken väntar ska öka bara marginellt kommande år.

Vidare visar lagersiffror att de kinesiska lagren av rostfritt stål (och därmed efterfrågan på nickel) ökat kraftigt under hösten. Behovet av fortsatt aggressiva metallköp minskar därmed.

“Kinas lagerökning kan bero på extremt utbud liksom på en svagare efterfrågan”, konstaterar bankens analytiker.

Därtill väntas Filippinerna, en annan av världens största nickelexportörer, dra nytta av de högre marknadspriserna och öka sin produktion. Även andra mindre länder bör kunna ersätta det indonesiska bortfallet för Kinas del, resonerar Credit Suisse.

Även analyshuset Fitch Solutions tror på en mindre återhämtning och stabilisering på högre nivåer för nickel nästa år. Fitch räknar med ett snittpris kring 15.000 dollar per ton för 2020, rapporterar Dow Jones.

Nickel handlades på tisdagseftermiddagen till 14.415 dollar per ton på LME, en nedgång med 0,5 procent för dagen. Hittills i år är priset dock upp 35 procent.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här