Analytiker tror på högre kaffepriser

Traders och analytiker bedömer att kaffepriset kommer stiga under den resterande delen av året, trots att råvaran potentiellt står inför ett utbudsöverskott.
Foto: Helena Landstedt/TT
De traders och analytiker som utfrågats tror att arabica-kaffet kommer stå i 1,2 dollar per viktenhet pund, medan robusta-kaffet kommer stå i 1 390 dollar per ton. Det motsvarar prisökningar på 0,9 respektive 3,42 procent från kaffeprisernas stängningar i fredags. Det framgår av en undersökning från Reuters som inkluderade totalt nio traders och analytiker.

Efterfrågan på framförallt robusta-kaffet spås öka, då retail-konsumenterna ökat sina inköp i stormarknaderna, där flera populära varumärken använder robusta-kaffet. Men samtidigt bedömer flera kaffeexperter att utbudsöverskottet av kaffe kommer stiga kraftigt under den kommande säsongen.

Vidare spelar utvecklingen av valutan i Brasilien – som producerar mest kaffe i världen – roll för råvarans utveckling. En europeisk kaffehandlare bedömer att den brasilianska realen har bottnat, vilket bör bidra till ett minskat utbud från landet och bli en stödjande effekt till kaffepriset.    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här