Analytiker: Utnämningen av Breman hökaktig

Swedbanks chefekonom Anna Breman, som utsetts till ny vice riksbankschef, kommer troligen att rösta för en höjning vid sitt första räntemöte i december och utnämningen är om möjligt något hökaktig. Det gör det också troligt med någon form av grön QE givet hennes intresse för klimatfrågor. Det bedömer analytiker.

”Nyheten kommer troligen att ses som att den cementerar förväntningarna på en decemberhöjning från Riksbanken, givet att Swedbank har varit på den mer hökaktiga sidan bland nordiska banker. Att ersätta af Jochnick med en bankekonom kommer också troligen att ses som aningen hökaktigt givet att bank- (eller marknads-) ekonomer generellt kritiserat Riksbanken från ett hökaktigt perspektiv”, skriver Nordeas chefsanalytiker Martin Enlund i en kommentar.

Han tillägger att Anna Breman i direktionen också gör det mer troligt att det kommer att talas mer om vad Riksbanken kan göra för klimatet – ”klimat-QE mer troligt” – om det skulle krävas nya lättnader. Han tillägger dock att detta betyder väldigt lite för marknaden just nu.

SEB:s chefsstrateg Johan Javeus säger till Nyhetsbyrån Direkt att Anna Breman är välmeriterad och en god kommunikatör. Vad gäller vilka åsikter hon kommer att föra fram i direktionen är det bäst att vänta och se.

”Anna Breman är välmeriterad, inte minst vad gäller penningpolitik, och en bra kommunikatör”, säger han.

Han tillägger att tidigare erfarenheter visar att man ska vara mycket försiktig med att på förhand försöka gissa sig till vilka åsikter nyvalda ledamöter kommer att föra fram, vilka inte alltid visat sig vara vad de fört fram innan de hamnat i direktionen.

”Man ska vara väldigt försiktig med att försöka analysera vad det kommer att betyda för penningpolitiken. Jag tror att det är bäst att vänta och se”, säger Johan Javeus.

Swedbank själva skriver att Anna Breman vad gäller åsikter om Riksbanken varit relativt balanserad.

”Hon har inte varit någon särskilt högljudd kritiker av Riksbankens expansiva penningpolitik de senaste åren, men heller inte så entusiastisk över negativa räntor”, skriver de.

Swedbank noterar att Anna Breman har förespråkat en mer expansiv finanspolitik i Sverige. Hennes främsta intressen på senare år har varit klimatförändringar och hållbarhet, och hon har också flörtat med idén om grön QE.

”På kort sikt så tror vi att hon kommer att rösta för en räntehöjning till 0,00 procent i december, i linje med majoriteten”, skriver Swedbank.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.