Ekonomer: Här är favoriterna till att ersätta Ingves som chef för Riksbanken

Cecilia Skinsley har varit en av favoriterna att ta över efter Stefan Ingves när hans mandatperiod går ut vid årsskiftet. Hur har då hennes sorti från Riksbanken påverkat vilka experterna tror kommer ta över?
Ekonomer: Här är favoriterna till att ersätta Ingves som chef för Riksbanken - ekholm thedeen breman

Under tisdagen kom nyheten att Cecilia Skingsley lämnar Riksbanken för att bli chef för BIS Innovation Hub på den internationella centralbanksorganisationen Bank for International Settlements (BIS). Hon har tidigare ansetts vara en av de mest sannolika kandidaterna att efterträda Stefan Ingves när hans mandat löper ut vid årsskiftet.

Enligt Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, var Skingsleys beslut oväntat, men förståeligt.

”Hon kommer att jobba med frågor som är högaktuella och dessutom i en organisation som är ett slags ”paraply” för alla världens centralbanker”, säger han till Affärsvärlden.

Han tror inte att Cecilia Skingsleys avgång ändrar penningpolitiken och utsikterna för kommande räntehöjningar.

”Riksbanken har gjort en betydande u-sväng och försöker nu hitta rätt karta och kompass för penningpolitiken. Huvudbilden lär stå sig: framtunga räntehöjningar från Riksbanken är att vänta det närmaste året”, säger han.

TVÅ KANDIDATER

När det kommer till vem som kan komma att ta över efter Ingves vid årsskiftet påminner han om att det inte är klart att Ingves faktiskt kommer att avgå. Trots att mandatet går ut finns den en möjlighet att han sitter kvar.

”Intressant är också att riksdagsvalet innebär att riksbanksfullmäktiges sammansättning kan komma att ändras. Frågan är därför om det blir dagens riksbanksfullmäktige eller nästa riksbanksfullmäktige som ska utse nya riksbankschefer”, säger han.

Om Ingves ändå avgår har Bergqvist två kandidater som han tror kan komma att ta över: Kristin Magnusson Bernard, VD för Första AP-fonden och Karolina Ekholm, GD för Riksgälden.

”Båda har gedigen teoretisk och erfarenhetsmässig kunskap och inte minst förståelse för den internationella ekonomin. Jag bedömer dem också som goda kommunikatörer. Oavsett vem som blir riksbankschef väntar stora utmaningar i den nya jobbet.”, säger han.

LYFTER FRAM THEDÉEN OCH BERNARD

Även Swedbanks prognoschef Andreas Wallström tror att Kristin Magnusson Bernard är en möjlig efterträdare. Han menar att hon är har bred kompetens, både från de finansiella marknaderna och internationella organisationer och att hon är orädd.

Två andra kandidater är Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen. Där menar Swedbank-ekonomen att den långa erfarenheten från ekonomiskt-politiskt beslutsfattande, bland annat som statssekreterare och GD för FI och de finansiella marknaderna är meriterande. Dessutom är han en god kommunikatör.

Slutligen nämner han Riksbankens Anna Breman. Hon är doktor i nationalekonomi, men har erfarenhet från offentlig sektor och finansmarknader, menar Wallström.

”Hon har ett särskilt intresse för centralbankers roll i klimatomställning, vilket sannolikt är ett ämne som är meriterande. Hon är också strategisk”, säger Wallströmtill Affärsvärlden.

Som bubblare nämner han Kerstin af Jocknick, som 2019 lämnade Riksbanken för att bli en av fyra ECB-representanter i ECB:s tillsynsnämnd.

Nordeas Gustav Helgesson and Ludvig Cedemar har också uttalat sig om Skingsley, där de menar att avgången från Riksbanken kan tolkas duvaktigt beroende på vem som ersätter henne i höst.

”Hon har också ansetts som en av de mest sannolika kandidaterna att efterträda Stefan Ingves som Riksbankschef när hans mandat löper ut vid årsskiftet. Således ökar detta tillkännagivande sannolikheten för att Ingves efterträdare kommer att rekryteras externt”, skriver de.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.