Analytikerna: Så mycket ska Volvo ned idag

Danske Banks analytiker såväl som Pareto tror att aktien kommer falla under dagen.

Volvos aktie faller med minst 5 procent efter morgonens kvartalsrapport som innehöll starkare resultat än väntat men också en prognossänkning för lastvagnsmarknader, tror Danske Banks analytiker.

Fordonstillverkarens orderbok kom in ännu svagare än Danske Bank förväntat sig. Bankens analytiker tror också på fortsatt försvagning under 2020 i kölvattnet av de nu gjorda prognossänkningarna från Volvo.

Volvos aktie har den senaste månaden svarat för en stark upphämtning och gått från omkring 128 kronor till kursnivåer över 140 kronor.

Pareto Securities räknar med att Volvoaktien utvecklas något svagare än marknaden i en reaktion jämfört med marknaden, givet att orderingången var svagare än väntat.

Det skriver Pareto Securities i en kommentar till Volvorapporten.

“Trots en bra lönsamhet under tredje kvartalet räknar vi med att aktien reagerar något svagare jämfört med marknaden i dag givet den svagare orderingången”, skriver Pareto.

I analysen tar Pareto upp att Volvo gjort produktionsminskningar under det tredje kvartalet och flaggar för ytterligare justeringar inom Lastbilar och Anläggningsmaskiner.

“Vi tror att detta är väntat givet den nuvarande efterfrågesituationen”, skriver Pareto.

Volvos prognos för lastbilsmarknaden i Europa om 275.000 fordon nästa år kan jämföras med Paretos förväntningar om 270.000 fordon.

För Nordamerika lämnade Volvo en prognos om 240.000 lastbilar. Här låg Paretos estimat på 210.000 fordon.

“Utsikterna för 2020 för CE (anläggningsmaskiner) är något svagare för Europa, Nordamerika och Kina jämfört med våra förväntningar samtidigt som andra geografiska områden är relativt i linje med våra förväntningar”, skriver Pareto.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.