Analytikerna splittrade inför ECB-möte

De flesta bedömare räknar inte med några ändringar av ECB:s redan låga styrräntor vid torsdagens möte, men vissa tror på ytterligare sänkningar.

Analytikerna är samtidigt splittrade när det gäller huruvida ECB kommer att meddela åtgärder på temat kvantitativa lättnader. De flesta tror dock inte att det blir aktuellt redan nu.

I en undersökning från Bloomberg förutspår 50 av 55 tillfrågade bedömare oförändrad styrränta vid 0,15 procent medan 5 bedömare spår en sänkning till 0,05 procent. För inlåningsräntan förutspår 42 av 47 bedömare en oförändrad nivå vid -0,10 procent medan 5 bedömare spår en sänkning till -0,20 procent.

Den låga inflationen inom EMU har varit en huvudvärk för ECB. I förra veckan kom preliminära inflationssiffror som indikerade att inflationen sjönk till 0,3 procent i årstakt i augusti, vilket visserligen var i linje med marknadens förväntan. Centralbankens mål är att inflationen ska ligga nära, men strax under, två procent.

En Reuters-undersökning indikerar en sannolikhet på 40 procent för att ECB genomför kvantitativa lättnader av statspapper senast i mars nästa år, men att det inte är troligt med sådana åtgärder vid torsdagens möte.

Spekulationerna om nya åtgärder har stigit efter att ECB:s ordförande Mario Draghi höll en duvaktig ton vid centralbanksmötet i Jackson Hole häromveckan. Reuters skrev dock nyligen med hänvisning till ECB-källor att centralbanken sannolikt inte kommer att vidta några nya penningpolitiska åtgärder såvida inte inflationsstatistiken för augusti månad skulle visa en betydlig nedgång mot deflation.

”Även om Draghi vid Jackson Hole-konferensen antydde kvantitativa lättnader tror vi att han på torsdag kommer att hålla sig till att uppmärksamma den senaste tidens svaga data och upprepa att ECB är redo att göra mer”, skriver banken DNB.

Barclays är inne på ett liknande spår.

”Förväntningarna har ökat inför torsdagens ECB-möte, men vi tror inte att centralbanken kommer att avisera några större lättnadsåtgärder. Sannolikheten för kvantitativa lättnader har stigit i betydande grad, men det är inte vårt huvudscenario i detta skede. ECB kommer på torsdag troligen att fokusera på implementering och effekterna av det paket som presenterades i juni”, skriver Barclays.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble anser att ECB har uttömt sina möjligheter att hjälpa ekonomin i euroområdet, och att det nu är upp till regeringar att få fart på tillväxten utan att ha för stora budgetunderskott.

ING bedömer att det är mycket osannolikt att ECB på torsdag kommer att slå till med ett fullskaligt program med kvantitativa lättnader.

ABN Amro bedömer däremot att det mest sannolika scenariot är att ECB på torsdag kommer att presentera ett program med kvantitativa lättnader, med fokus på tillgångar med underliggande säkerhet (ABS-tillgångar). Banken anger sannolikheten för detta till 60 procent. Sannolikheten för storskaliga kvantitativa lättnader anser ABN är 20 procent. Sannolikheten för ytterligare styrräntesänkning anges till 15 procent medan sannolikheten för att ECB inte gör någonting bedöms till 5 procent av ABN.

Ett problem med tillgångsköp är att ABS-marknaden är liten, varför ABN ser det som möjligt att ECB även kommer att köpa andra typer av obligationer, dock inte statspapper.

”Omfattningen skulle bli mindre än vad andra centralbanker har köpt, men större än köp av bara ABS-tillgångar”, skriver ABN Amro enligt Dow Jones Newswires.

I början av juni överraskade ECB marknaden med en mindre än väntad sänkning av styrräntan till 0,15 procent samt drog ned inlånings- och utlåningsräntor. De flesta bedömare på marknaden hade då räknat med en sänkning av styrräntan till 0,10 från 0,25 procent.

Vid junimötet presenterade ECB även ett batteri med penningpolitiska åtgärder såsom stopp av steriliseringen av SMP-programmet, fler LTRO-operationer och ett intensifierat arbete kring köp av ABS-tillgångar.

ECB:s kommande styrräntebesked meddelas på torsdag klockan 13.45. Centralbankens ordförande Mario Draghi håller därefter i sedvanlig ordning en presskonferens klockan 14.30.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.