Anders Borg: Mitt största misstag som finansminister

Den före detta finansministern avslöjar nu vad han anser att den tidigare alliansregeringen borde ha gjort bättre under sin tid vid makten.

Vid sidan av den stora skuldsättningen hos hushållen så är arbetsmarknaden den stora akilleshälen i den svenska ekonomin. Det sade Anders Borg när han talade på Affärsvärldens konferens CFO Morning på Bygget i centrala Stockholm på tisdagen.

När han rannsakar sin egen tid som finansminister lyfter han fram just ungdomsarbetslösheten och integrationen av invandrare som den del där den dåvarande alliansregeringen inte lyckades särskilt bra under sin tid vid makten. Det var också därför väljarna svek dem vid riksdagsvalet i fjol.

– Det stora misstaget var att vi inte tog ett tungt reformvarv på arbetsmarknaden i början av den andra mandatperioden, sade Anders Borg under sitt framträdande på CFO Morning.

Enligt Anders Borg trodde alliansregeringen att det räckte med några mindre reformer i utbildningssystemet, diverse AMS-åtgärder samt att sänka arbetsgivaravgifterna för ungdomar. Det gjorde det inte, konstaterar han nu.

– Vi borde ha sett över arbetsrätten och gjort en bred arbetsrättsreform i början av vår andra mandatperiod, säger han till Affärsvärlden.

CFO Morning arrangerades av Affärsvärlden och Opuscapita.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets