Andersson: Behöver marginaler inför ekonomisk nedgång

Sverige behöver ha marginaler den dagen det kommer en nedgång för ekonomin.

Det sade finansminister Magdalena Andersson i en utfrågning hos Dagens Industri i Almedalen på torsdagen.

”Vi behöver marginaler den dagen det kommer en nedgång, därför har det varit så viktigt för mig med ordning och reda i statsfinanserna. Vi har också betalat av på statsskulden så vi vid alla eventualiteter har muskler för att kunna stimulera ekonomin”, sade hon.

Det vanligaste är att satsa på kommuner och landsting eller arbetsmarknadspolitik, vilket finansministern också låg nära till hands för henne själv att satsa på vid en nedgång.

Enligt finansministern ligger riskerna på nedsidan för den svenska ekonomin, snarare än chanserna på uppsidan.

Risken för upptrappad handelskonflikt är en av de stora riskerna, även brexit och risker i den europeiska ekonomin med fortsatt stor statsskuld i många stora ekonomier”, sade hon.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.