Annika Winsth: Marknaden klarar en Grexit

Marknaden har lämnat Grekland för länge sedan och sålt av riskerna som man hade i landet. Det säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth vid tankesmedjan Fores seminarium "Lämnar Grekland euron?" i Stockholm på onsdagen.

Enligt Annika Winsth var politikerna stressade vid tidpunkten för föregående kris och tog då på sig ansvaret, vilket marknaden nu är medveten om. Spridningseffekterna är därför hanterade.

“Greklandskrisen är en stor utmaning för grekerna och politikerna, men ur ett marknadsperspektiv har man avskärmat sig från det här”, säger Winsth.

Också Lars Calmfors, professor vid Institutet för Internationell ekonomi vid Stockholms universitet, ser endast begränsade spridningseffekter vid ett grekiskt utträde ur euroområdet.

“Det skulle inte längre ha så stora finansiella risker, och det är uppenbarligen den bedömningen som marknaden gör om man ser på räntorna”, säger Calmfors.

Nackdelen skulle vara att man visar att den gemensamma valutan inte är oåterkallelig, vilket kan leda till förväntningseffekter om att andra länder kan göra likadant.

En Grexit skulle enligt Calmfors kunna ske genom att Grekland själva väljer att lämna för att kunna finansiera sig med sedelpressen, eller bli framtvingat genom att Europeiska centralbanken upphör med likviditetsstöd.

Att euroländerna skulle fortsätta finansiera budgetunderskott är enligt Calmfors en politisk omöjlighet, då det skulle underminera respekten för regelsystemet.

“Hamnar man i ett sådant läge är ett grekiskt utträde ganska troligt”, säger Calmfors.

 

 

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här