Anställds smygaffärer kostade japanska banken miljarder

Påminner om skandalen som sänkte Barings Bank 1995.

En handlare vid den japanska banken Mitsubishi i Singapore har kostat sin arbetsgivare 320 miljoner dollar, motsvarande 3,1 miljarder kronor, efter en rad kostsamma oljeaffärer.

Fallet påminner om den skandal som 1995 sänkte Barings Bank, skriver Financial Times.

Enligt Mitsubishi har en av bankens anställda sedan i januari utan överordnades tillåtelse tagit olika derivatpositioner, för att sedan drabbas av enorma förluster när oljepriset föll i somras.

Handlaren, som nu har avskedats och polisanmälts, ansvarade för råoljetransaktioner med Kina vid ett av Mitsubishis dotterbolag, Petro-Diamond Singapore (PDS). Enligt banken gjorde den anställde upprepade gånger oauktoriserade affärer på ett sätt som fick dem att se ut som hedgar för kunders affärer.

“Eftersom den anställde manipulerade data i PDS riskhanteringssystem, såg derivataffärerna ut att vara kopplade till faktiska transaktioner med PDS kunder”, uppgav banken på fredagen.

Mitsubishi uppger att samtliga positioner nu är stängda.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här