Ansvarssoppa i TMGI

Det blir inte roligt för konkursförvaltaren att städa upp i TMG International. Motstridiga intressen och en snustorr kassa gör att det blir svårt att ta hand om eventuella värden i bolaget. De 25 000 småägarna får räkna med att stå sist i kön, skriver Affärsvärldens Per Agerman.

TMG Internationals (TMGI) konkursansökan lämnas in till Attunda tingsrätt under måndagen. Därmed inleds uppstädningen av det som är kvar efter en av senare års mest halsbrytande börsresor.

Den som köpte aktier i bolaget vintern 2006-2007 kan verkligen fråga sig vad som hände. Då pekade alla tecken åt rätt håll: prognoser om enorma intäkter, en aktie som klättrade dag för dag och snabb expansion. Trots en milt sagt blygsam omsättning gick värderingen i taket. Kursen hann passera 40-kronorsstrecket innan resan var över.

Den som tittade närmare på bolagets löften och faktiska verksamhet hade dock inte svårt att hitta frågetecken redan för ett år sedan. Men hausse-maskinen fick ånga vidare utan hejd.

Ett drygt år senare är allt utraderat och man kan med rätta fråga sig hur det kunde gå så illa. Ännu en gång har ett börsnoterat bolag visat sig bestå av mestadels säljsnack och fromma förhoppningar.

Många aktieägare hade långt före konkursen börjat misstänka att allt inte stod rätt till. En granskningsman och minoritetsrevisor var redan på plats men hade inte kommit långt i sitt arbete. Av allt att döma får de nu lämna över till konkursförvaltaren som får försöka rädda vad som räddas kan. Han har dock inte enbart aktieägarnas bästa för ögonen, däremot ska förvaltaren undersöka om oegentligheter begåtts och återvinna värden utanför bolaget som bör tas med i konkursboet.

Med tanke på raden av långivare lär dock eventuella intäkter från en konkursförsäljning gå aktieägarna förbi. Frågan är dock vilket ansvar huvudaktörerna i och kring TMGI har. Här är aktörerna som konkursförvaltaren och aktieägarna borde syna:

Jostein Eikeland
Hjärnan bakom TMGI:s tillkomst, tidigare storägare och den som dragit i trådarna bakom kulisserna. Har legat lågt det senaste året. Den mest anmärkningsvärda affären mellan TMGI och Eikeland är försäljningen av polska bolaget NTP till TMGI. 46 miljoner kronor betalades i förskott (kontant och genom övertagande av lån) men affären har aldrig slutförts. Potentiellt skulle alltså TMGI:s konkursförvaltare kunna återkräva pengarna. Frågan är dock om Jostein Eikeland med holdingbolag har några pengar kvar. Av allt att döma belånade han sig kraftigt (bland annat med TMGI-aktier som säkerhet) vintern 2006-2007 för att kunna genomföra köpet av Meridian.

Gamla styrelsen och ledningen
I princip hela TMGI:s styrelse byttes ut vid extrastämman i februari i år. Den gamla styrelsen och ledningen har dock ett stort ansvar för händelserna i bolaget, dels under senaste verksamhetsåret, dels tidigare. Det var bland annat styrelsen som godkände NTP-affären med Jostein Eikeland. Det blir dock ingen enkel sak att reda ut varje styrelsemedlems ansvar, inte minst då ledamöterna är spridda i Sverige, Norge och USA, och styrelsemötena mest har skett via telefon.

Nya styrelsen
Den nya styrelsen som kom in i år har inte haft något roligt uppdrag. Det har dock inte hindrat att de givit en hel del positiva signaler till aktiemarknaden om att ny finansiering varit nära. Den 6 februari, innan styrelsen tillträtt, kom beskedet att Carnegie accepterat en uppgörelse om lånen till TMGI. Den 29 februari kom sedan beskedet att en mindre nyemission säkrats och den 14 april hette det att konvertibelinnehavarna accepterat en uppgörelse. Först den 18 april kom ett pressmeddelande om att den finansiella situationen var ansträngd, samtidigt framstod det dock som att en lösning var nära. Därför går det att säga att konkursen trots allt kom överraskande.

Nya investerarna
Norska mäklarfirman Car ASA har varit djupt inblandat i att hitta en lösning på den finansiella krisen. Den första utlovade nyemissionen på 12,4 miljoner kronor har dock av allt att döma inte betalats in. Formellt var den villkorad av att ett prospekt skulle tas fram. Det har också framstått som relativt säkert att bolaget skulle kunna ta in ytterligare 80-100 miljoner kronor under våren. Detta har uppenbarligen inte lyckats.

NGM
TMGI tog klivet in på NGM-börsen 2005 och därefter har raden av positiva pressmeddelande, vidlyftiga prognoser och spektakulära närståendetransaktioner varit omfattande. NGM har inte haft något att anmärka, åtminstone inte officiellt. Bolaget fördes upp på observationslistan först den 18 april i år, trots att TMGI själva varnade för konkurs redan i januari. Idag handelsstoppades aktien, kort därefter kom alltså beskedet om konkurs.

Återstår att se om någon i ledning och styrelse eller bland övriga parter kring TMGI kan hållas ekonomiskt ansvarig för det inträffade. En grupptalan är teoretiskt sett möjlig men är i princip ett oprövat kort på den svenska aktiemarknaden. Det mesta talar för att vi kommer att få se ännu en utdragen konkursuppstädning som endast kalenderbitare till sist orkar följa.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF