Antalet företagsaffär minskar kraftigt
Det visar statistik från förlaget Förvärv och fusioner över första kvartalet.
”Utvecklingen är mycket psykologiskt betingad, den följer konjunkturen. Börsklimatet påverkar”, säger Magnus Heinstedt, Förvärv och fusioner förlag.
Prognosen för resten av året beror på börsens utveckling. Bland det stora antalet företag som sagt sig vilja till börsen kommer sannolikt flertalet i stället att säljas, påpekar Magnus Heinstedt.
”Bland riskkapitalföretagen finns likaså gott om kapital, uppskattningsvis cirka 200 miljarder kronor. Kapitalet är helt dedikerat till företagsförvärv de kommande åren”, säger han.
Magnus Heinstedt har granskat svenska bolag som köper bolag i Sverige, men också svenska bolag som köper företag i utlandet samt utländska bolag som köper svenska bolag. Det är i första hand onoterade företag som ingår i materialet.
Under första kvartalet såldes 190 bolag och det är en minskning med 31 procent jämfört med samma period förra året. I de olika branscherna skedde den största minskningen inom handelsföretagen där nedgången var hela 60 procent. i konsultbranschen, som är den största branschen, var nedgången 39 procent.
Exempel på strukturförvärv under första kvartalet var SEB och Föreningssparbanken, Jobline och Wideyes samt flera uppköp inom bland annat bemanningsbranschen.
”Orsaken till att antalet förvärv minskar är att värderingarna på även de onoterade bolagen har gått ner i takt med att den allmänna konjunkturen gått ner. De som vill sälja väntar i stället med att göra det tills tiderna blivit bättre, ungefär på samma sätt som när ett bolag skjuter upp sin börsintroduktion”, säger Magnus Heinstedt.
Trots den här utvecklingen pekar Magnus Heinstedt trots allt på att det finns gott om kapital på marknaden och att strukturomvandlingarna fortsätter.
”Marknaden är oerhört likvid och nu finns betydligt mer kapital än i början av 90-talet. Bolaget Dimensions övertecknades elva gånger när det tog in pengar från marknaden. Kommer det intressanta objekt finns det kapital”, påpekar han.
De gränsöverskridande förvärven har inte påverkats lita mycket av förvärvsnedgången. Svenska förvärv i utlandet har minskat med 15 procent, från 52 stycken första kvartalet förra året till 44 stycken för samma period i år. Bland de större svenska förvärven utomlands märks Vattenfall och HEW, Tetra Lavall och Sidel samt Mölnlycke Health Care och Johnson & Johnson.
De utländska förvärven i Sverige har också minskat med 15 procent, från 39 stycken till 33 stycken för perioden. Av de utländska förvärven i Sverige märks bland annat Sanmina och Segerströms & Svensson, Kappa Holding och Assi-Domäns wellpappsrörelse.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.