Apple riskerar miljardböter i EU

EU-kommissionen kommer den här veckan presentera en utredning kring huruvida Apple fått olagligt statsstöd i Irland.

Enligt källor kan ett eventuellt bötesbelopp uppgå till 1 miljard euro, skriver Financial Times.

Stödet ska ha bestått av förmånliga skattevillkor som Apple förhandlat fram med den irländska staten. Både Irland och bolaget nekar till att fel har begåtts.

Utöver Apple ska detaljer i utredningen av ett dotterbolag till Fiat, Fiat Finance and Trade, uppgörelse i Luxembourg presenteras, uppger källor för Dow Jones Newswires.

En utredning pågår även av den amerikanska kafékedjan Starbucks och dess skatteöverenskommelse i Nederländerna. Huruvida även den utredningen kommer att presenteras var oklart, enligt DJN.

Fallet kan få långtgående konsekvenser. EU-kommissionen, som inte har något att säga till om när det gäller beskattning i enskilda länder, försöker nu, enligt uppgifter entusiastiskt påhejade av Frankrike och Tyskland, att lägga sig i hur skatteregler tillämpas genom att använda olagligt statsstöd som förevändning.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Moberg Pharma
Annons från VECKANS FÖRETAG